Anemia: cum o recunoști și cum o tratezi

 
anemie
 

Anemia reprezintă o afecțiune frecventă, întâlnită în mod obișnuit la copii și femeile însărcinate, dar care poate afecta orice persoană, în orice moment. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 40% dintre femeile gravide și 42% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani se confruntă cu anemie.

Pentru cei curioși să afle mai mult despre anemie, este important să menționăm că această afecțiune se caracterizează prin scăderea numărului de globule roșii din sânge sub nivelurile normale. Aceste globule sunt esențiale pentru transportul oxigenului către țesuturile din organism.

Cu toate că anemia este o problemă obișnuită, cu care oricine se poate confrunta într-un moment dat, este important de subliniat faptul că aceasta poate fi tratată. Tratamentul poate consta în administrarea unor medicamente prescrise de medic sau în ajustarea dietei.

Factori care duc la apariția anemiei

În mod normal, concentrația hemoglobinei în sânge ar trebui să se situeze între 14-18 grame/decilitru pentru bărbați și 12-16 grame/decilitru pentru femei. Atunci când aceste valori scad sub pragurile menționate, respectiv 14 și 12 grame, apare anemia.

Organismul unei persoane sănătoase generează trei tipuri de celule sanguine: limfocitele, responsabile de combaterea infecțiilor, trombocitele, care contribuie la coagularea sângelui, și eritrocitele, adică globulele roșii care transportă oxigenul în organism. În cazul unei persoane afectate de anemie, numărul de globule roșii va fi redus.

Cu toate acestea, trebuie menționat că anemia în sine este consecința unor acțiuni sau afecțiuni care duc la scăderea numărului de eritrocite în sânge. Iată care sunt cauzele anemiei:

1. Organismul nu poate produce suficiente globule roșii din cauza deficienței de fier, a lipsei vitaminei B12 și a altor nutrienți esențiali obținuți din alimentație.
2. Organismul distruge globulele roșii.
3. Hemoragia, care determină pierderea rapidă a globulelor roșii într-un ritm mai mare decât capacitatea organismului de a le înlocui.

Factorii de risc asociati anemiei

Este bine stabilit că există anumiți factori care cresc probabilitatea de a dezvolta anemie. Desigur, în cazul unora dintre aceștia, prevenirea nu este întotdeauna posibilă, ci doar tratarea lor. Totuși, există aspecte legate de stilul de viață care pot fi ajustate relativ ușor. Iată principalele factori de risc asociați anemiei:

1. Alimentația: O dietă care nu include alimente bogate în fier, vitamina B12 sau folati poate reduce capacitatea organismului de a produce globule roșii, crescând astfel riscul de anemie.

2. Sarcina: Femeile însărcinate care nu își suplimentează dieta cu multivitamine ce conțin fier, vitamina B12 și acid folic pot prezenta un risc crescut de dezvoltare a anemiei.

3. Afectiuni cronice: Boli precum cancerul, ulcerul sau insuficiența renală pot mări predispunerea la anemie pentru cei care suferă de aceste afecțiuni.

4. Varsta: Riscul de anemie crește odată cu înaintarea în vârstă, în special pentru persoanele de peste 65 de ani.

5. Ereditatea: Există tipuri de anemie care pot fi transmise genetic.

6. Probleme intestinale: Persoanele afectate de boli precum boala Crohn sau boala celiacă au un risc mai mare de a dezvolta anemie.

7. Menstruația: Femeile care nu au ajuns încă la menopauză prezintă un risc mai crescut de anemie, deoarece menstruația poate afecta nivelul de celule roșii din sânge și, implicit, dezvoltarea acestei afecțiuni.

8. Alte probleme medicale: Persoanele afectate de infecții, boli autoimune sau afecțiuni ale sângelui au un risc crescut de a dezvolta anemie. De asemenea, expunerea constantă la anumite substanțe toxice, utilizarea unor medicamente specifice și alcoolismul pot crește riscul apariției anemiei.

Simptomele Anemiei

Atunci când vorbim despre anemie, semnele sunt destul de evidente, iar în cazurile severe, această afecțiune poate conduce și la alte probleme de sănătate. Iată cum se manifestă anemia în ceea ce privește simptomele:

1. Paloarea pielii și nuanța galbenă: - Pielea devine mai palidă și poate dobândi o nuanță galbenă.

2. Oboseala persistentă: - Prezența unei stări constante de oboseală.

3. Letargie: - Stare de somnolență sau inactivitate crescută.

4.  Senzatii de greață: - Manifestări de disconfort gastric și senzație de greață.

5. Unghii fragile:- Înfragilitatea unghiilor.

6. Icter (îngălbenirea mucoaselor și a ochilor): - Colorația galbenă a mucoaselor și a albului ochilor.

7. Tensiune arterială crescută sau scăzută: - Variabilități ale tensiunii arteriale, fie crescute, fie scăzute.

8. Dureri de cap: - Episoade de dureri de cap.

9. Dificultăți în respirație: - Probleme respiratorii sau senzație de sufocare.

10. Constipație: - Dificultăți în eliminarea regulată a materiilor fecale.

11. Noduli limfatici măriți: - Creșterea dimensiunii nodulilor limfatici.

12. Inflamația limbii: - Umflarea sau inflamarea limbii.

13.  Cefalee: - Dureri de cap persistente.

14. Dureri în zona pieptului: - Disconfort sau dureri în regiunea toracică.

15. Aritmie (palpitații): - Tulburări de ritm cardiac, manifestate prin senzații de palpitații.

16. Puls accelerat: - Creșterea ritmului pulsului.

17. Splenomegalie sau hepatomegalie: - Mărirea splinei sau a ficatului.

18. Scădere bruscă în greutate: - Pierdere rapidă de greutate.

19. Mâini și picioare reci: - Senzație de rece la nivelul extremităților.

20. Stări de amețeală: - Episoade de amețeală sau senzație de leșin.

Tipuri de Anemie în Funcție de Cauze

Cu toate că manifestările sale pot fi similare, anemia poate fi clasificată în mai multe tipuri, având în vedere diversele cauze care au influențat apariția acesteia. Iată principalele tipuri de anemie:

1. Anemia feriprivă: - Influțențată de deficitul de fier în organism, care împiedică măduva spinării să producă hemoglobina, proteina esențială pentru celulele roșii. Acest tip de anemie este întâlnit, în general, la femeile însărcinate și la persoanele cu pierderi de sânge.

2. Anemia megaloblastică: - Cauzată de deficitul de vitamina B12 sau de procesarea necorespunzătoare a acesteia de către organism. Vitamina B12 este necesară pentru producerea de celule roșii sănătoase.

3. Anemia secundară afecțiunilor tiroidiene: - Cunoscută și sub numele de anemie tiroidiană, această afecțiune este cauzată de disfuncționalități ale glandei tiroide, care afectează negativ producerea de celule roșii în sânge.

4. Anemia hemolitică: - Provocată de o degenerare prematură a celulelor roșii din sânge, mai rapidă decât capacitatea organismului de a le produce. Acest tip de anemie poate fi cauzat de boli ale sângelui, îmbătrânire sau factori ereditari.

5. Anemia aplastică: - Deși este o formă rar întâlnită, aceasta este una dintre cele mai periculoase și poate pune în pericol viața persoanei afectate. Este cauzată de atrofia măduvei osoase și afectarea hematopoiezei, adică formarea elementelor celulare sanguine la nivelul măduvei osoase.

6. Talasemia: - Anemie transmisă ereditar din cauza unei mutații genetice a hemoglobinei.

7. Anemia mielofibroasă: - Cauzată de anumite boli la nivelul măduvei osoase, precum mielofibroza sau leucemia, care duc la scăderea numărului de celule roșii produse în organism.

8. Anemia cronică: - Anumite boli cronice (cancer, HIV, afecțiuni inflamatorii sau ale rinichilor) pot cauza scăderea producției de celule roșii, favorizând apariția anemiei.

Categorii de Risc pentru Anemie

Desigur, așa cum am menționat anterior, anemia poate afecta oricine, la orice vârstă, însă există anumite categorii de persoane care sunt mai susceptibile să dezvolte această afecțiune. În cazul copiilor și al femeilor însărcinate, probabilitatea apariției anemiei este semnificativ crescută, iar pentru aceste categorii de persoane este crucial să efectueze analize medicale atunci când se manifestă simptome specifice ale anemiei.

Anemia în Timpul Sarcinii:
Pentru o femeie însărcinată, schimbările cu care se confruntă sunt atât la nivel fizic, cât și în cadrul proceselor din organism. Necesitatea crescută de vitamine și minerale în timpul sarcinii face lipsa suplimentării dietei cu acești nutrienți să cauzeze probleme de sănătate pentru viitoarea mamă. Anemia în timpul sarcinii este aproape întotdeauna cauzată de deficiența de fier. Simptomele anemiei la femeile însărcinate pot fi confundate cu stări specifice sarcinii, făcând dificilă depistarea acestei afecțiuni. De aceea, pe lângă investigațiile imagistice și alte teste specifice, este recomandat ca o femeie însărcinată să efectueze un set regulat de analize medicale pentru a evalua concentrația de fier din sânge și, în cazul anemiei, a se institui un tratament adecvat.

Anemia la Copii:
Cea mai obișnuită formă de anemie la copii este cea feriprivă, determinată de deficiența de fier în organism. Aceasta poate să apară în intervalul de vârstă între 9 luni și 2 ani, iar din acest motiv, este recomandat ca cei mici să beneficieze de analize de sânge, deoarece simptomele pot fi dificil de identificat în această perioadă. Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la copii, fiind cauzată în principal de o alimentație necorespunzătoare, săracă în fier, și de o absorbție deficitară a acestuia. În cazul în care anemia este confirmată, este esențial să se ofere copilului o alimentație echilibrată, bogată în alimente precum cerealele îmbogățite cu fier, carne de pui, carne roșie, albușul de ou, fasolea, peștele sau legumele verzi. Dacă analizele arată că problema copilului este legată de absorbția scăzută a fierului, se pot adăuga în alimentație alimente bogate în vitamina C, cum ar fi pepenele, piersicile, portocalele, varza, spanacul, roșiile sau broccoli.

Pentru copiii născuți prematur și care sunt alăptați, anemia la sugari poate fi controlată prin introducerea unui supliment pe bază de fier în alimentația lor.

Complicații Generate de Anemie

În situația în care anemia rămâne netratată pentru o perioadă extinsă, aceasta poate conduce la complicații, printre care se numără:

1. Probleme în Timpul Sarcinii:
- Femeile însărcinate care suferă de anemie din cauza lipsei de acid folic pot dezvolta complicații, inclusiv nașterea prematură.

2. Probleme Cardiace:
- Anemia poate provoca aritmii, adică ritm neregulat al inimii. Pentru a compensa lipsa oxigenului din sânge, inima trebuie să pompeze mai mult sânge, ceea ce poate duce chiar la insuficiență cardiacă.

3. Oboseală Severă:
- În cazul unei anemii netratate pe termen lung, pacientul poate experimenta o oboseală atât de severă încât nu își poate îndeplini activitățile zilnice.

4. Deces:
- Anumite forme de anemie, cum ar fi cele ereditare, pot genera complicații care pun în pericol viața pacientului.

În plus față de aceste complicații, merită menționată și anemia cauzată de deficitul de fier, care poate contribui la probleme de sănătate ale plămânilor, la o susceptibilitate crescută la anumite boli și infecții, prin slăbirea sistemului imunitar.

Investigații Necesare pentru Diagnosticarea Anemiei

Deoarece există o varietate considerabilă de tipuri de anemie, cauzate de diverși factori, procedura de diagnosticare a acestei afecțiuni nu este uniformă, ci se bazează pe o gamă extinsă de analize pentru a confirma diagnosticul. Iată principalele modalități de diagnosticare a anemiei:

1. Anamneză și Examinare Fizică:
- Programarea la un medic generalist pentru un consult este primul pas recomandat în cazul în care prezentați simptome specifice anemiei. În cadrul consultului, medicul va colecta informații despre istoricul medical al familiei și va efectua o examinare fizică pentru a depista eventuale nereguli care pot confirma prezența anemiei, inclusiv observarea culorii pielii sau evaluarea dimensiunii splinei.

2. Hemoleucograma:
- Această procedură implică prelevarea unei probe de sânge din vena brațului, furnizând medicului informații despre nivelul de leucocite din sânge, numărul de globule roșii și volumul acestora, concentrația de hemoglobină și numărul de trombocite din sânge.

3. Sideremia:
- Analiza de laborator măsoară cantitatea de fier din sânge și determină dacă organismul absoarbe fierul în mod optim. Rezultatele acestei analize pot depista afecțiuni precum anemia feriprivă, talasemia sau anemia hemolitică.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate