Beneficiile Aloe Vera pentru sănătate

 
aloe vera
 

Aloe vera este, în prezent, una dintre cele mai utilizate și cunoscute plante cu origini pe cel mai vechi continent. Din cosmetice până la băuturi energizante, de la geluri de corp la diverse suplimente, aloe vera este considerată "elixirul tinereții".

Încă din Egiptul Antic, planta era rezervată doar faraonilor, fiind denumită "planta nemuririi" de către medicii vremii. Poporul egiptean avea o încredere profundă în puterea vindecătoare a acestei plante, inclusiv în ritualurile funerare, vlastarii de aloe vera erau plantați lângă mumia faraonului.

Prima mențiune "documentată" a aloe vera datează de acum 3500 de ani în Egiptul Antic, fiind recunoscută drept "o mare regină a sănătății".

În materialul următor, vom descoperi de ce ar trebui să consumăm suc de aloe vera, cum arată planta aloe vera înflorită, ce tratamente cosmetice cu aloe vera există, cum arată aloe vera de băut, de ce este atât de importantă această plantă astăzi și care sunt beneficiile ei.

Descoperirea Aloe Vera: istoria și speciile

Deși primele dovezi documentate prin intermediul hieroglifelor datează din anul 3500 î.Hr. în Egiptul Antic, există și dovezi arheologice care atestă că triburile din nordul Africii cunoșteau această plantă încă din anul 5000 î.Hr.

Arabii foloseau Aloe Vera pentru tratarea ranilor de sabie și alte probleme ale pielii. În limba arabă, "Aloe Vera" înseamnă "adevăr amar", referindu-se la gustul ei, dar și la proprietățile sale vindecătoare.

Aloe Vera nu a fost folosită doar în Africa. Timp de secole, indienii Sonora din Mexic au folosit, de asemenea, Aloe Vera pentru a trata rănile de luptă în timpurile de conflict cu triburile indiene vecine.

Alexandru cel Mare a căutat și el planta Aloe Vera în timpul cuceririlor sale, deoarece aceasta accelera refacerea ranilor de război ale soldaților săi.

Arabii au utilizat Aloe Vera pentru a se proteja de arsurile solare, motiv pentru care este cunoscută sub numele de "crinul desertului". De asemenea, a fost folosită în Egiptul Antic și de multe alte civilizații antice pentru efectele sale vindecătoare.

Primii care au început să cultive Aloe Vera pe suprafețe mari au fost misionarii spanioli care au ajuns în Maroc și au plantat-o în apropierea locurilor unde stăteau, folosind-o pentru tratarea bolilor și a rănilor.

În prezent, planta de Aloe Vera este cultivată în Australia, Bangladesh, Cuba, Republica Dominicană, China, Mexic, Jamaica, Kenya, Tanzania, Africa de Sud și Statele Unite. Chiar și în România există câteva plantații de Aloe Vera în medii controlate, cum ar fi sere și solarii. Denumirea botanică a Aloe Vera este Aloe barbadensis miller și aparține familiei Asphodelaceae (Liliaceae).

Este o plantă perenă, xerofită, suculentă, cu frunze triunghiulare, cărnoase, cu margini zimțate, flori galbene și fructe cu numeroase semințe. În frunze găsim un gel transparent care conține vitamine, lipide și aminoacizi.

Specii de Aloe Vera: medicinale, comestibile sau de apartament

Când discutăm despre Aloe Vera, trebuie să ținem cont că există peste 500 de specii de Aloe Vera, toate fiind plante suculente. Cea mai răspândită și cea mai cunoscută specie este Aloe vera aristata.

Majoritatea speciilor de Aloe au valoare medicinală, însă există unele specii care au doar valoare comercială, precum Aloe camperi, Aloe capitata sau Aloe ciliaris.

Toate speciile de Aloe sunt plante suculente, care pot fi cultivate în aer liber doar în zonele în care temperaturile nu scad până la pragul de îngheț.

Datorită popularității lor, plantele de Aloe sunt disponibile spre comercializare în majoritatea pepinierelor și a magazinelor de grădinărit.

Plantele de Aloe sunt comercializate când sunt încă mici, dar cu o îngrijire adecvată, ele pot ajunge până la 2 metri în înălțime și 2,5 metri lățime.

După cum am menționat mai sus, nu toate plantele de Aloe care sunt comercializate sunt Aloe Vera. Un alt aspect pe care trebuie să-l reții este că înflorirea unei aloe este greu de menținut. În plus, pentru a răspunde la întrebarea "când înflorește aloe vera", trebuie să cunoști specia specifică.

Conținutul Aloe Vera

Frunza de Aloe Vera conține aproape 80 de substanțe active, dintre care unele sunt extrem de dificil de sintetizat în laborator. Aici includem diferiți aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininază, hormoni vegetali și mucopolizaharide.

Un alt aspect interesant este faptul că planta de Aloe Vera, asemenea castravetelui, este compusă practic din 97% apă. Această apă, însă, nu este o substanță oarecare, ci este aleasă de planta pentru propria sa creștere și necesități.

De exemplu, în cazul unui gel bazat pe frunze de Aloe Vera, acesta va fi bogat în glicoze antrachinonice și antracene, cum ar fi aloina și cristalele de oxalat de calciu.

În plus, atunci când planta de Aloe Vera este aplicată pe o arsură, pe o rană sau pe o iritație a pielii, o mulțime de substanțe se mișcă în mod ordonat pentru a ajuta în zona cu escarații.

Tratamente cu Aloe Vera

Atunci când discutăm despre Aloe Vera, prima întrebare ce ne preocupă este ce boli tratează Aloe Vera. Această plantă are multiple beneficii și este utilizată pe scară largă în diverse industrii.

Principala sa acțiune, pentru care este folosită în prezent, este proprietatea sa antioxidantă, oferită de conținutul de minerale și vitamine, precum: mangan, cupru, seleniu, vitaminele A, B4, B9, B12, C și E, și cisteina (un aminoacid implicat în activarea globulelor albe și în vindecarea ranilor).

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, substanțe implicate în dezvoltarea unor patologii precum boala arterială coronariană, Alzheimer și degenerescenta maculară (o afecțiune oftalmică caracterizată prin afectarea vederii centrale).

Componentele cu efect antioxidant din Aloe Vera o fac un element cu importante efecte benefice în prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare, care sunt responsabile de cele mai multe decese la nivel mondial.

De asemenea, Aloe Vera conține 6 agenți antiseptici: lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli și sulf, toți având acțiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor și virusurilor. Aplicat local, gelul de Aloe Vera are acțiune calmantă și analgezică.

Aloe Vera este de un real ajutor, în special pentru persoanele care suferă de dureri provocate de artrita reumatoidă. Studiile au demonstrat că Aloe Vera calmează durerile asociate afecțiunilor localizate la nivelul nervului sciatic.

Aloe Vera conține un conținut important de zaharuri, incluzând monozaharide (glucoză și fructoză) și polizaharide, cum ar fi glucomananii/polimanoza, cu efecte benefice notabile.

Dintre aceste zaharuri, merită menționate alprogenul (o glicoproteină cu proprietăți antialergice) și un nou compus antiinflamator - C-glucosil cromon.

În plus, Aloe Vera acționează ca un tonic veritabil pentru sistemul imunitar, având un rol important în activarea răspunsului sistemului imunitar al organismului și în întărirea imunității în general.

Acest efect se datorează atât vitaminelor și mineralelor din componența plantei, cât și unor substanțe precum acemananul și alprogenul.

În ultimii ani s-a constatat că igiena dentară bazată pe Aloe Vera ajută la curățarea cavității bucale de bacterii și alți agenți patogeni, având, de asemenea, un efect pozitiv în prevenirea afecțiunilor gingivale. Toate efectele cunoscute ale Aloe Vera, precum cel antiinflamator, analgezic, antiseptic, sunt de un real ajutor în menținerea sănătății orale.

Și beneficiile acestei plante nu se opresc aici. Aloe Vera conține enzime care ajută la descompunerea grăsimilor și zaharurilor, facilitând astfel procesul de digestie.

Totodată, Aloe Vera contribuie la ameliorarea iritațiilor (ulcerațiilor) din stomac și intestine, iar sucul de Aloe Vera are efecte pozitive în cazul celor care suferă de sindromul colonului iritabil.

Aloe Vera este cunoscută pentru efectul său laxativ, datorat în special antrachionelor, substanțe purgative care contribuie la reglarea tranzitului intestinal.

Gelul extras din frunzele de Aloe Vera este folosit de sute de ani pentru proprietățile sale hidratante și capacitatea de a favoriza vindecarea pielii. De asemenea, substanțele active din planta încetinesc schimbările degenerative ale pielii și stimulează producția de colagen și elastină, contribuind astfel la vindecarea și regenerarea pielii.

Aloe Vera are numeroase întrebuințări, deoarece toate părțile plantei sunt folositoare - floare de Aloe Vera, frunze de Aloe Vera sau gel de Aloe Vera. Prin urmare, este recomandat să avem Aloe Vera, planta medicinală, în casa noastră.

Este deja cunoscut faptul că Aloe Vera barbadensis este o specie de Aloe Vera comestibilă.

Beneficiile Aloe Vera pentru sănătate

Planta de Aloe Vera are multiple beneficii: frunzele sale au efect antiinflamator, antiseptic și detoxifiant, stimulând producția de colagen, fiind utilizată atât în medicina naturistă, cât și în cosmetologie.

În Aloe Vera găsim o gamă variată de nutrienți: Vitamina A (beta-caroten), Vitamina B4 (colina), Vitamina B9 (acid folic), Vitamina B12, Vitamina C, Vitamina E, plus minerale precum: Calciu, Cupru, Crom, Seleniu, Magneziu, Mangan, Potasiu, Sodiu și Zinc.

Beneficiile plantei de Aloe Vera sunt cel mai bine evidențiate atunci când se utilizează sucul acesteia. Sucul de Aloe Vera, o substanță transparentă și gelatinoasă, se găsește în interiorul plantei.

Sucul de Aloe poate fi aplicat pe piele și păr sau poate fi consumat direct pentru a atenua simptomele sindromului colonului iritabil, inflamațiilor, osteoartritei și ulcerelor stomacale. Este de asemenea un tonic general, ce poate fi administrat în fiecare dimineață, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le are asupra sănătății.

Sucul de Aloe Vera este eficient în tratarea problemelor intestinale, datorită proprietății sale antiinflamatorii. Ajută la dezvoltarea bacteriilor "prietenoase" în intestine, menținând afecțiunile intestinale la distanță.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează întregul corp. Administrarea de suc de Aloe Vera în cure de două săptămâni poate ajuta la reducerea inflamației din organism, care provoacă reumatism și artrită. Sucul de Aloe conține compuși antiinflamatori, cum ar fi sterolii vegetali, care ajută la reducerea durerii și a rigidității.

Sucul sau gelul de Aloe Vera sunt aplicate extern pentru a ameliora problemele articulare, reducând durerile musculare și articulare. Un produs eficient, disponibil în magazinul nostru online, este gelul relaxant cu Aloe Vera.

Sucul de Aloe Vera este eficient în combaterea simptomelor refluxului gastric și în stabilizarea nivelului alcalin din organism. Acesta exercită un efect calmant asupra mucoasei gastrice, reducând aciditatea și disconfortul. De asemenea, datorită proprietăților sale laxative, ajută la tratarea constipației.

Sucul de Aloe este foarte eficient în menținerea unui nivel optim de colesterol, deoarece scade nivelul de trigliceride. Includerea sucului de Aloe în dieta ta poate ajuta la menținerea colesterolului sub control, protejând astfel inima.

De asemenea, suc de Aloe este o soluție naturală și simplă pentru eliminarea surplusului de grăsime. Contribuie la pierderea kilogramelor în plus prin stimularea metabolismului, reducerea nivelului de lipide și arderea grăsimilor.

Studiile arată că consumul regulat de suc de Aloe Vera îmbunătățește sănătatea orală, reducând gingivita, formarea plăcii și previne apariția inflamațiilor și a aftelor bucale.

Clătirea gurii cu suc de Aloe Vera îmbunătățește igiena orală. Un studiu realizat de Revista Societății Indiene de Parodontologie arată că aplicarea locală a sucului de Aloe îmbunătățește sănătatea parodontală după proceduri stomatologice.

Sucul de Aloe Vera ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge atunci când este consumat în mod regulat. Cu toate acestea, este important să consulți medicul înainte de a începe să consumi suc de Aloe. Este necesar ca medicul să-ți recomande o doză care să nu interfereze cu alte medicamente pe care le iei pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge.

În plus, consumul regulat de suc de Aloe compensează deficiența de aminoacizi din organism. Conținutul ridicat de vitamine îmbunătățește sistemul imunitar și mecanismele de auto-apărare.

Pentru cei care suferă constant de răceli, tuse, gripă, secreții nazale abundente, bronșită și alte probleme respiratorii, sucul de Aloe reprezintă un remediu natural deosebit. Conținutul de vitamina C din sucul de Aloe oferă protecție împotriva răcelilor, în special în timpul schimbărilor de anotimp.

Cum să utilizezi Aloe Vera în tratamente cosmetice

Când vine vorba de tratamentele cu aloe vera în cosmetica, beneficiile sunt multiple și variate. Gândindu-ne la îngrijirea cu aloe vera, putem considera atât planta în forma sa solidă, cât și gelul natural de aloe vera. Planta poate fi ușor crescută în apartament, pornind de la un pui de aloe vera, mai ales că frunza de aloe vera pentru răni este un remediu binecunoscut.

Aloe Vera hidratează pielea

Aloe vera hidratează pielea fără a lăsa un strat gras, deoarece este absorbită rapid în epidermă. Este recomandată pentru orice tip de ten, inclusiv pentru tenul gras. Sucul de aloe vera este indicat să fie folosit înainte de aplicarea machiajului sau pentru demachiere, prevenind uscarea tenului și asigurându-i necesarul de vitamine și minerale de care acesta are nevoie.

Aloe Vera are rol anti-aging

Odată cu înaintarea în vârstă, încep să apară ridurile și liniile fine pe față, iar pielea își pierde din elasticitate. Putem preveni semnele îmbătrânirii și întârzia semnificativ apariția lor cu ajutorul plantei de aloe vera. Acesta conține numeroși antioxidanți, printre care betacaroten, vitamina C și E, care refac fermitatea pielii și o mențin hidratată. Prin utilizare regulată, tenul redevine neted, luminos, iar ridurile sunt estompate.

Aloe Vera combate acneea

Sucul de aloe vera calmează iritațiile și inflamația pielii, reducând mâncărimea și înroșirea acesteia. În plus, ajută la vindecarea mai rapidă a coșurilor sau a diverselor leziuni ale pielii: tăieturi, arsuri etc. Aloe vera este folosită în mod tradițional în ayurveda pentru tratarea problemelor cronice ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczemele sau acnea. Aloe vera conține substanțe care au proprietăți anti-inflamatorii și care stimulează formarea de celule noi ale pielii. Astfel, pielea se vindecă rapid și natural. Sucul de aloe vera ajută și la estomparea cicatricilor, indiferent de vechimea lor.

Aloe Vera previnearsurile solare

Prin aplicarea de aloe vera pe piele, se formează un strat care acționează ca un scut de protecție împotriva factorilor de mediu, respectiv vânt, soare sau poluare. Sucul de aloe vera nu doar previne, ci și tratează arsurile solare, datorită rolului său în regenerarea celulelor pielii. Datorită substanțelor nutritive și a antioxidanților, vindecarea pielii este accelerată.

Pe scurt, iată ce trebuie să reții despre aloe vera:

1. Detoxifierea Corpului - Aloe vera este un mijloc natural pentru detoxifierea organismului, eliminând substanțele nocive acumulate din cauza stresului și poluării.

2. Îmbunătățirea Digestiei - Aloe vera ajută la absorbția corectă a proteinelor și la echilibrarea tranzitului intestinal, contribuind la o digestie sănătoasă.

3. Distrugerea Celulelor Canceroase - Aloe vera conține compuși care pot distruge celulele canceroase, conform unui studiu din 1995, care a evidențiat proprietățile antitumorale ale aloe vera.

4. Reechilibrarea Nivelului Glicemiei - Un consum regulat de aloe vera poate îmbunătăți nivelul glicemiei și reduce colesterolul.

5. Repararea Colagenului Epidermei - Aloe vera ajută la combaterea efectelor îmbătrânirii, accelerând vindecarea rănilor și a iritațiilor pielii

Contraindicații legate de Aloe Vera

Chiar dacă ne bucurăm să vedem planta de aloe vera înflorită și auzim adesea expresii precum "beneficiile gelului de aloe vera" sau "beneficiile aloe vera", este important să recunoaștem că există specii de aloe vera care pot fi toxice. În acest sens, este crucial să fim conștienți de contraindicațiile aloe vera.

La ce trebuie să fim atenți când citim despre contraindicațiile aloe vera? În primul rând, o floare de aloe vera înflorită poate provoca reacții alergice severe. De aceea, dacă aveți planta în apartament, este recomandat să o țineți pe balcon sau într-o zonă bine ventilată în timpul înfloririi. În plus, atunci când folosim gel de aloe vera pentru băut sau tinctură de aloe vera, sau orice alt extract din aloe vera, trebuie să fim atenți să menținem o dietă echilibrată.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate