Câte ore de somn trebuie să dormi pe noapte, în funcție de vârstă?

 
somn de noapte
 

Somnul este un aspect esențial al vieții noastre, cu efecte semnificative asupra sănătății și bunăstării noastre generale. Cu toate acestea, nu toate vârstele necesită aceeași cantitate de somn pentru a se simți revigorat și energizat. Fiecare grup de vârstă are nevoi diferite de somn, iar în acest articol vom explora câteva recomandări generale pentru a vă asigura că obțineți cantitatea potrivită de odihnă în funcție de vârsta dumneavoastră.

Bebeluși și copii mici (0-3 ani)

Pentru bebeluși și copii mici, somnul este esențial pentru dezvoltarea lor fizică și mentală. Această categorie de vârstă necesită cea mai mare cantitate de somn. Iată o orientare generală:

Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore pe zi
Bebeluși (4-11 luni): 12-15 ore pe zi
Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore pe zi
Copii mici (3-5 ani): 10-13 ore pe zi

Pentru această categorie de vârstă, un program regulat de somn și rutine sunt esențiale pentru asigurarea unui somn odihnitor.

Copii preșcolari și școlari (6-13 ani)

Pe măsură ce copiii cresc, nevoia lor de somn scade, dar somnul rămâne crucial pentru dezvoltarea lor. Iată câteva recomandări:

Copii preșcolari (3-5 ani): 10-12 ore pe zi
Școlari (6-13 ani): 9-11 ore pe zi

Pentru această categorie de vârstă, menținerea unei rutine regulate de somn și evitarea excesului de stimulente înainte de culcare pot ajuta la asigurarea unui somn de calitate.

Adolescenți (14-17 ani)

Adolescenții tind să aibă programul de somn perturbat din cauza schimbărilor hormonale și a activităților sociale. Cu toate acestea, ei au încă nevoie de o cantitate semnificativă de somn pentru a se simți bine și a funcționa la potențialul maxim. Recomandările pentru adolescenți sunt:

Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore pe noapte

Este important să încurajați obiceiurile sănătoase de somn la adolescenți, inclusiv limitarea expunerii la ecrane înainte de culcare.

Adulți (18-64 ani)

Adulții au nevoi variabile de somn, dar majoritatea oamenilor se simt bine cu:

Adulți (18-64 ani): 7-9 ore pe noapte

Este crucial să se mențină o rutină regulată de somn și să se evite factorii perturbatori pentru a asigura un somn de calitate.

Persoanele în vârstă (65+ ani)

Odată cu înaintarea în vârstă, somnul poate deveni mai fragmentat, dar este încă important pentru sănătatea fizică și mentală. Recomandările pentru persoanele în vârstă sunt:

Persoanele în vârstă (65+ ani): 7-8 ore pe noapte

De asemenea, este important să se consulte un medic pentru a evalua orice tulburare a somnului sau alte probleme de sănătate care pot afecta somnul la vârsta înaintată.

Concluzie

În funcție de vârstă, cantitatea de somn de care avem nevoie poate varia semnificativ. Este crucial să recunoaștem și să respectăm nevoile individuale de somn pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea. Cu o atenție deosebită la rutina de somn și la crearea unui mediu propice pentru odihnă, puteți asigura un somn de calitate, indiferent de vârstă. Nu uitați că calitatea somnului este la fel de importantă ca și cantitatea, așa că luați în considerare toate aspectele pentru a vă asigura că vă odihniți bine în fiecare noapte.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate