Cum poți asigura necesarul de vitamina D în sezonul de iarnă

 
vitamina d iarna
 

Pe măsură ce iarna avansează, zilele devin mai scurte și mai reci, determinându-te să petreci tot mai mult timp în interior. Această schimbare de comportament poate prezenta un risc semnificativ pentru nivelul de vitamina D al organismului tău. Este crucial să înțelegi cum să asiguri o cantitate adecvată de vitamina D în timpul sezonului rece. Prin cunoașterea nevoilor specifice ale corpului tău și prin adoptarea măsurilor potrivite, poți asigura menținerea unui nivel sănătos al acestei vitamine în organism.

Asigurarea unui aport adecvat de vitamina D este esențială pentru sănătatea organismului tău, oferind protecție împotriva unor afecțiuni precum osteoporoza, boli de inimă, cancer, accidente vasculare cerebrale, Alzheimer, diabet și hipertensiune arterială.

Modalități de asigurare a necesarului de vitamina D în sezonul rece

Obținerea suficientă a vitaminei D în timpul iernii poate fi un proces delicat, cu soarele devenind o resursă mai puțin disponibilă și zilele devenind mai puțin prietenoase. Cea mai eficientă opțiune rămâne expunerea la soare, în măsura în care este posibil într-o zi însorită. Cu toate acestea, în perioada iernii, aceasta poate deveni o provocare.

Specialiștii susțin că timpul petrecut la soare în timpul verii reprezintă cea mai benefică perioadă pentru a acumula rezerve semnificative de vitamina D în organism, conform informațiilor furnizate de Intermountain Healthcare. În această perioadă, corpul are capacitatea de a produce cel mai mare depozit de vitamina D.

În lipsa expunerii adecvate la soare, suplimentele alimentare devin o opțiune viable. Sursele alimentare de vitamina D sunt limitate, deoarece organismul uman a evoluat pentru a obține această vitamină în mod natural de la lumina solară.

Durata recomandată pentru expunerea la soare într-o zi de iarnă este de aproximativ 15 minute, însă acest interval poate varia în funcție de culoarea pielii, momentul zilei, altitudine și condițiile meteorologice, cum ar fi cerul înorat. Este important să ajustezi aceste factori pentru a asigura o absorbție optimă a vitaminei D în organism.

Pentru a atinge un nivel optim de vitamina D, poți integra în dieta ta alimente bogate în această substanță esențială. De exemplu, somonul, în special varianta sălbatică, tonul, macroul, ciupercile și ouăle reprezintă alegeri potrivite în cazul unui deficit de vitamina D. O porție modestă de somon furnizează impresionantul procent de 256% din doza zilnică recomandată a acestei vitamine esențiale. În plus, laptele de vacă, laptele de soia, migdalele sau laptele de cocos pot contribui, de asemenea, la asigurarea aportului necesar de vitamina D în cadrul dietei tale.

Impactul carentei de vitamina D asupra organismului

Carența de vitamina D afectează jumătate dintre locuitorii planetei. În rândul copiilor, un nivel redus de vitamina D poate duce la apariția rahitismului, o boală rară care determină înmuierea și îndoirea oaselor.

La adulți, consecințele pot fi exprimate prin osteomalacie, o afecțiune caracterizată de slăbirea oaselor, dureri osoase și slăbiciune musculară.

Este esențial să cunoști nivelul de vitamina D din organism pentru a evita atât deficitul, cât și excesul. Un excedent de vitamina D poate crește riscul de hipercalcemie, o afecțiune ce poate afecta densitatea osoasă, formând pietre la rinichi și interferând cu funcționarea inimii și a creierului, conform informațiilor oferite de Vital Record.

Nivelul de melanină prezent în pielea ta poate, de asemenea, influența absorbția vitaminei D în organism.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate