Cum să scapi de cearcăne: cauze și remedii

 
cearcane
 

Cearcănele din jurul ochilor sunt o preocupare comună, cu multiple cauze și nuanțe de culoare. Acestea pot indica anemie, tulburări tiroidiene sau pot fi rezultatul unor obiceiuri nesănătoase. Descoperă soluțiile naturale și tratamentele medicale care te pot ajuta să reduci aspectul neplăcut al acestora.

Cearcănele pot varia în culoare, prezentând nuanțe de albastru, mov, maro sau negru, în funcție de tipul de piele. Aspectul mai întunecat al pielii din zona ochilor poate sugera o stare de oboseală sau îmbătrânire prematură. Deși cearcănele pot afecta pe oricine, cei cu tenul mai închis par să fie mai predispuși la ele.

În majoritatea cazurilor, cearcănele sunt temporare, dar pentru unii pot deveni o prezență constantă. De obicei, ele sunt percepute ca o problemă estetică și nu necesită îngrijorare majoră. Cu toate acestea, în unele cazuri, cearcănele pot fi asociate cu anumite probleme medicale.

Indiferent de cauză și culoare, este important să înțelegem natura cearcănelor și să căutăm soluții potrivite pentru a le estompa și a ne menține o privire revigorată și sănătoasă.

Ce Cauzează Cearcănele: Factori și Originile lor

Cearcănele sub ochi pot apărea dintr-o varietate de motive, iar înțelegerea acestor factori este importantă pentru a aborda problema. Iată ce cauzează, în principal, apariția cearcănelor:

Lipsa Odihnei Corespunzătoare: Una dintre cele mai comune cauze ale cearcănelor este odihna insuficientă. Somnul inadecvat sau de proastă calitate poate duce la retenția de sânge și lichide în țesuturile din jurul ochilor, dilatând vasele de sânge și accentuând aspectul cearcănelor.

Înaintarea în Vârstă: Procesul natural de îmbătrânire poate influența apariția cearcănelor. După vârsta de 25 de ani, sinteza colagenului în organism scade cu aproximativ 1% pe an. Colagenul este esențial pentru elasticitatea și hidratarea pielii. Pierderea sa poate duce la subțierea pielii și la vizibilitatea crescută a vaselor de sânge în zona ochilor.

Factori Genetici: Unele persoane au o predispoziție genetică de a dezvolta cearcăne, conform cercetărilor din cadrul Cleveland Clinic, SUA.

Alte cauze pot include:

Frecarea Ochilor: Obiceiul de a freca sau scărpina ochii în mod frecvent poate inflama zona din jurul ochilor și poate cauza ruperea vaselor de sânge.

Expunerea Excesivă la Soare: Expunerea îndelungată la soare poate duce la creșterea producției de melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii, accentuând astfel cearcănele.

Deshidratarea: Lipsa hidratării poate duce la pierderea elasticității pielii și la un aspect tern al acesteia, ceea ce poate face ca cearcănele să fie mai vizibile.

Oboseala Oculară: Timpul prelungit petrecut în fața ecranelor poate tensiona ochii, determinând dilatarea vaselor de sânge din zona ochilor.

Stilul de Viață: Factori precum stresul, consumul excesiv de alcool și fumatul pot contribui la apariția cearcănelor sub ochi.

Este esențial să identifici factorii specifici care contribuie la cearcănele tale și să iei măsuri corespunzătoare pentru a le gestiona sau estompa.

Ce Semnalează Cearcănele: Boli și Afecțiuni

Cearcănele închise la culoare din jurul ochilor pot fi uneori semnul unor probleme de sănătate nediagnosticate. Există mai multe afecțiuni medicale care pot contribui la apariția acestora. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze medicale:

Dermatita: Eczemele pot determina dilatarea vaselor de sânge din zona ochilor, făcându-le vizibile prin piele.

Alergiile: Reacțiile alergice pot determina eliberarea de histamină în organism, un compus care poate dilata vasele de sânge.

Rinita Alergică: Persoanele care suferă de rinită alergică pot prezenta un aspect caracteristic al feței numit "facies alergic". Acesta este cauzat de congestia nazală și inflamația sinusurilor, care pot duce la acumularea de sânge în zona ochilor, determinând dilatarea venelor și apariția cearcănelor.

Sinuzita: Infecțiile sinusurilor pot provoca inflamație locală și cearcăne, utilizând același mecanism ca și rinita alergică.

Bolile Tiroidiene: Problemele tiroidiene, în special hipotiroidismul, pot afecta pielea, făcând-o uscată și deshidratată, inclusiv în zona ochilor. Pielea devine mai subțire, iar vasele de sânge devin mai vizibile.

Anemia: Scăderea numărului de celule roșii din sânge sau a nivelului de hemoglobină (proteina care transportă oxigenul în corp) poate determina paloarea pielii și poate face cearcănele de sub ochi mai evidente.

Sindromul Cushing: Această afecțiune hormonală, cauzată de un exces de cortizol în organism, poate duce la modificări ale aspectului feței, inclusiv la apariția cearcănelor.

Tratamente Naturale pentru Cearcăne: Remedii Eficace la Domiciliu

Dacă te confrunți cu cearcănele sub ochi și dorești să le reduci aspectul inestetic, există numeroase remedii pe care le poți încerca în confortul propriei case. Însă, înainte de toate, asigură-te că urmezi o hidratare corespunzătoare și limitează consumul excesiv de sare, deoarece aceste obiceiuri pot contribui la apariția cearcănelor. De asemenea, menținerea unui program regulat de somn și odihna adecvată sunt esențiale.

Iată câteva soluții care pot ajuta la reducerea cearcănelor:

Comprese Reci: Dacă cearcănele sunt cauzate de inflamație sau de dilatarea vaselor de sânge, aplicarea unei comprese reci, cum ar fi cuburi de gheață învelite într-un prosop, timp de 10-15 minute, poate ajuta.

Plicuri de Ceai: Ceaiul verde și cel negru conțin substanțe cu proprietăți vasoconstrictoare, care pot contribui la micșorarea vaselor de sânge dilatate și la reducerea inflamației. Poți folosi plicuri de ceai răcite pe ochi pentru 5-10 minute.

Exerciții pentru Ochi: Exercițiile faciale care îmbunătățesc circulația sângelui în zona ochilor pot ajuta la reducerea oboselii oculare și, implicit, a cearcănelor. Mișcările ochilor în sus și în jos sau "desenarea" unor cercuri cu ochii închiși sunt exemple de astfel de exerciții.

Mai Multe Perne: Dormitul cu capul ridicat pe o pernă mai înaltă sau pe mai multe perne în timpul nopții poate îmbunătăți circulația sângelui în zona ochilor și poate ajuta la reducerea presiunii oculare, ceea ce este benefic pentru cei cu ochi obosiți.

Masaj: Tratamentele faciale care includ masaj în zona din jurul ochilor pot stimula circulația și pot contribui la estomparea cearcănelor.

Creme Estompante pentru Cearcăne: Anumite creme și loțiuni pot fi eficiente în atenuarea aspectului cearcănelor. Acestea ar trebui să conțină ingrediente benefice pentru pielea delicată din jurul ochilor, cum ar fi:

Retinol: Stimulează producția de colagen și este benefic pentru cearcănele cauzate de îmbătrânire.
Vitamina C: Îmbunătățește producția de colagen.
Vitamina K: Îmbunătățește circulația sângelui și previne acumularea acestuia în zona ochilor, consolidând, totodată, vasele de sânge mici.
Cofeina: Poate reduce inflamația din jurul ochilor.

Alege produse care conțin aceste ingrediente pentru a obține cele mai bune rezultate în estomparea cearcănelor.

Opțiuni de Tratamente Medicale pentru Cearcăne: Soluții Personalizate

Dacă cearcănele sub ochi persistă sau sunt severe, este recomandat să consulți un dermatolog pentru a discuta despre opțiuni de tratament mai complexe și personalizate. Există diverse tratamente medicale eficiente care pot atenua cearcănele, în funcție de cauza și gravitatea acestora. Iată câteva dintre cele mai populare opțiuni:

Agenții de Albire a Pielii: Substanțe precum hidrochinona, tretinoina, acidul azelaic și acidul kojic pot fi folosite pentru a inhiba producția de melanină și a estompa decolorările pielii. Aceste creme au potențialul de a uniformiza tonul pielii.

Tratament cu Laser: Laserul poate fi utilizat pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii și pentru a uniformiza nuanța pielii. De asemenea, stimulează producția de colagen. Există mai multe tipuri de laser disponibile, în funcție de cauza specifică a cearcănelor.

Peeling Chimic: Acest tratament implică utilizarea unor soluții chimice pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii, similar cu laserul. Rezultatul constă într-o piele mai luminoasă și mai fermă.

Radiofrecvența: Această tehnică folosește energie pentru a încălzi straturile profunde ale pielii, stimulând producția de colagen și elastină. Cu toate acestea, nu toate tipurile de cearcăne pot fi tratate eficient cu radiofrecvența.

Lumină Intens Pulsată (IPL): IPL folosește pulsații de lumină intensă pentru a estompa petele pigmentare și alte imperfecțiuni ale pielii.

Microneedling: Acest tratament implică utilizarea unui dispozitiv cu ace fine, care creează microleziuni în suprafața pielii pentru a stimula procesul natural de vindecare, precum și producția de colagen și elastină. Microneedling-ul poate îmbunătăți textura pielii și reduce pigmentarea în zona ochilor. Uneori, se utilizează și amestecuri de substanțe hidratante și tonifiante.

Substanțe de Umplere: Aceste substanțe, cum ar fi acidul hialuronic sau grăsimea proprie recoltată de pe abdomen, pot fi injectate în zona de sub ochi pentru a corecta adânciturile și pentru a adăuga volum. Aceste tratamente pot estompa umbrele care contribuie la aspectul cearcănelor.

Consultă un specialist pentru a afla care dintre aceste opțiuni este cea mai potrivită pentru nevoile tale individuale.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate