Cum să tratezi hernia ombilicală

 
hernia ombilicala
 

Hernia ombilicală este o afecțiune comună care poate afecta atât copiii, cât și adulții. Această problemă apare atunci când o bucată de țesut sau un organ iese printr-o deschidere în peretele abdominal, în zona ombilicului. În acest articol, vom explora cauzele herniei ombilicale, simptomele asociate și opțiunile de tratament disponibile pentru această afecțiune. Dacă te confrunți cu o hernie ombilicală sau cunoști pe cineva care se confruntă cu aceasta, este important să obții informații corecte și să discuți cu un specialist în domeniul medical pentru a stabili cea mai bună cale de acțiune.

Cauzele Herniei Ombilicale

Pentru a înțelege cum să tratezi hernia ombilicală, este esențial să cunoști cauzele care stau la baza acestei afecțiuni. Hernia ombilicală apare atunci când există o slăbiciune în peretele abdominal în zona ombilicului. Această slăbiciune poate avea mai multe cauze:

Factori genetici: Unele persoane pot avea o predispoziție genetică la dezvoltarea herniilor ombilicale. Dacă un membru al familiei tale a avut o hernie ombilicală, ai un risc crescut de a dezvolta aceeași afecțiune.

Stres asupra peretelui abdominal: Situații care cresc presiunea asupra peretelui abdominal pot contribui la dezvoltarea unei hernii ombilicale. Aceste situații includ ridicarea greutăților, obezitatea, sarcina sau tusea cronică.

Simptomele Herniei Ombilicale

Hernia ombilicală poate prezenta diverse simptome, iar acestea pot varia în funcție de dimensiunea și severitatea herniei. Iată câteva dintre simptomele comune:

Umflătură la buric: Unul dintre cele mai evidente simptome ale herniei ombilicale este umflătura sau protuberanța care apare în zona ombilicului. Această umflătură poate fi vizibilă mai ales atunci când stai în picioare sau faci efort fizic.

Durere sau disconfort: Unele persoane pot simți disconfort sau durere în zona herniei, mai ales atunci când se apleacă, se întind sau ridică obiecte grele.

Ieșire de stomac sau intestine: În cazurile severe, hernia ombilicală poate determina ieșirea unei părți a stomacului sau intestinelor prin deschiderea din peretele abdominal.

Tratamentul Herniei Ombilicale

Tratamentul herniei ombilicale poate varia în funcție de dimensiunea și simptomele asociate. În general, există două opțiuni principale de tratament: tratamentul conservator și intervenția chirurgicală.

Tratament conservator: Dacă hernia ombilicală este mică și nu provoacă simptome severe, medicul poate recomanda monitorizarea atentă a afecțiunii. Se pot oferi sfaturi cu privire la evitarea factorilor care cresc presiunea abdominală, cum ar fi ridicarea greutăților sau tusea excesivă. De asemenea, pot fi purtate benzi sau bandaje speciale pentru a menține hernia în loc.

Intervenția chirurgicală: Pentru herniile ombilicale mai mari sau cele care provoacă simptome severe, se poate recomanda intervenția chirurgicală. În timpul acestei proceduri, medicul va repara deschiderea din peretele abdominal și va întări zona pentru a preveni recurența herniei.

Hernia Ombilicală la Copii

Hernia ombilicală poate apărea și la copii, în special la nou-născuți și sugari. La această vârstă, herniile ombilicale sunt adesea prezente încă de la naștere și pot apărea ca o umflătură la nivelul buricului. De obicei, aceste hernii se rezolvă de la sine în primii ani de viață, dar în unele cazuri pot fi necesare intervenții chirurgicale.

Concluzie

Hernia ombilicală este o afecțiune care poate fi gestionată cu succes cu ajutorul tratamentului adecvat. Este important să consulți un medic dacă ai simptome sau bănuiești că ai o hernie ombilicală. Un specialist în domeniul medical poate stabili cea mai bună opțiune de tratament în funcție de starea ta de sănătate și dimensiunea herniei. Cu tratamentul corespunzător, poți reduce disconfortul și riscul de complicații asociate herniei ombilicale.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate