Descoperă beneficiile și contraindicațiile ceaiului de pătlagină

 
beneficii ceai de patlagina
 

Patlagina, cunoscută și sub denumirea științifică „Plantago”, reprezintă o plantă comună și răspândită, având mai multe specii recunoscute pentru proprietățile lor benefice în medicina tradițională.

Această mică plantă perenă atinge aproximativ 10 cm înălțime, dar poate crește până la 60 cm. Datorită răspândirii sale extinse, se regăsește practic în toate zonele. Există peste 200 de specii de patlagină, dintre care Plantago major, Plantago media și Plantago lanceolata sunt cele mai notabile în context medicinal, cu Plantago major fiind cea mai des întâlnită.

Amerindienii denumeau patlagina "piciorul omului alb". Se presupune că a ajuns în America odată cu coloniștii francezi și englezi, semințele fiind transportate pe talpile pantofilor și apoi plantate de-a lungul drumurilor. De asemenea, se spune că denumirea latină Plantago înseamnă "planta care acționează", o aluzie la proprietățile medicinale atribuite de romani. Există și sugestii că numele se referă la "talpa piciorului", o trimitere la forma frunzelor unor specii.

Utilizări Terapeutice ale Pătlaginei

Pătlagina este recunoscută și apreciată în fitoterapie pentru calitățile sale medicinale, folosite de secole, în special ca astringent, antimicrobian și antiinflamator. În aplicare externă, cataplasma realizată din frunze este benefică în tratarea mușcăturilor de insecte și a rănilor minore. Practic, toate speciile de pătlagine sunt plante medicinale și comestibile, servind unele chiar drept coloranți, de-a lungul istoriei!

Majoritatea varietăților de pătlagine sunt potrivite pentru consum, precum pătlagina lanceolată, pătlagina mare și pătlagina mijlocie. Părțile comestibile includ rădăcinile, bogate în amidon, precum și frunzele, petiolii, pistilul și staminele, aducând o notă aromatică sărată. Pentru o consumare sigură, toate părțile plantei trebuie să fie bine gătite, deoarece, de exemplu, rădăcina poate avea o gustare picantă dacă nu este uscată sau prelucrată corespunzător înainte de utilizare.

Părți Utilizate

În fitoterapie, se utilizează frunzele uscate ale plantei, rădăcinile, semințele coapte și sucul proaspăt.

Ingrediente Active

Pătlagina conține o varietate de ingrediente active, printre care se numără vitaminele din grupele A, B, C și K, tanin, carbohidrați, mucilagii, pectine, flavonoide, apigenină, calciu, fosfor, fier, sulf și aucubină.

Este Pătlagina Comestibilă?

Frunzele de pătlagină au un gust care amintește vag de ciuperci, prezentând o notă ușor acră. Pe măsură ce îmbătrânesc, aceste frunze devin mai tari și sunt excelente gătite într-un mod similar spanacului. Semințele de pătlagină sunt adesea măcinate sub formă de făină și adăugate în aluatul de pâine sau în supe. Ele reprezintă o sursă hrănitoare pentru păsările din colivie și, cu siguranță, pot fi considerate o alegere potențială și pentru păsările noastre autohtone.

Beneficii

Utilizare Internă:
Patlagina oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

- Antiinflamator și Antitusiv: Utilizată în tratarea afecțiunilor respiratorii cum ar fi răcelile, bronșitele și tusea.
- Tratament pentru Inflamații: Eficientă în tratarea inflamațiilor mucoaselor și ale pielii, precum și a rănilor, arsurilor, fisurilor și crăpăturilor.
- Adjuvant în Tratament: Sprijină tratamentul infecțiilor urinare, hemoroizilor și constipației.

Pe plan intern, patlagina este recunoscută ca un excelent purificator al sângelui, plămânilor și stomacului. Se susține că are beneficii în tratarea afecțiunilor precum hemofilia, diareea, dizenteria, întârzierile de dezvoltare la copii, tuberculoza, bronsita cronică, faringita, laringita și nefrita.

Semintele au fost utilizate cu succes în tratarea hemoragiilor uterine și a hemoragiei pulmonare. În medicina tradițională chineză, semințele sunt apreciate pentru proprietățile lor diuretice, eliminând ureea, acidul uric și clorurile din organism. De asemenea, semințele, alături de cele de in, erau considerate simboluri ale fertilității și se credea că recoltarea lor favoriza concepția.

Utilizare Externă:
Extern, ceaiul de patlagină a fost folosit pentru tratarea afecțiunilor precum conjunctivita, inflamația pleoapelor, rănile, tăieturile, ulcerele de la picioare, gingivita, pielea cu cruste și secrețiile albe.

Pătlagina poate fi utilizată și sub formă de cremă sau loțiune pentru a combate acneea juvenilă sau eczema. Sub forma de cataplasme, este eficientă în oprirea sângerării și în favorizarea vindecării.

De asemenea, este recunoscută pentru eficacitatea sa împotriva mușcăturilor de viperă și a înțepăturilor de insecte. Pentru tratarea acestor leziuni mici, este suficient să fărâmițați câteva frunze și să le aplicați direct pe zona afectată, obținând o ameliorare aproape instantanee.

Se afirmă că aplicarea pe piele a frunzelor sfărâmate poate contribui la vindecarea leziunilor provocate de iedera otrăvitoare.

Alte Indicații Terapeutice Verificate

Forme și Preparate:
Pătlagina se utilizează sub diverse forme și preparate, inclusiv infuzii, cataplasme, siropuri, lotiuni, capsule și preparate dermatologice (creme, lotiuni).

Ceaiul de Pătlagină - Cea Mai Des Folosită Formă

Ceaiul de pătlagină este recunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului respirator și pentru efectul său calmant asupra gâtului iritat. Iată o rețetă simplă pentru ceai de pătlagină:

Rețeta de Ceai de Pătlagină:

Ingrediente:

- 1-2 lingurițe de frunze și flori uscate de pătlagină (sau dintr-o pungă de ceai de pătlagină)
- 1 cană de apă fiartă

Instrucțiuni:

1. Adăugați frunzele și florile uscate de pătlagină într-o cană.
2. Turnați apa fiartă peste plantele uscate.
3. Acoperiți cana și lăsați ceaiul să infuzeze timp de 5-10 minute, pentru a permite extractelor din plante să se elibereze în apă.
4. Strecurați ceaiul pentru a elimina frunzele și florile, apoi consumați-l cât timp este cald.

Sfaturi:

- Puteți indulci ceaiul cu miere, dacă doriți.
- Pentru o aromă mai puternică sau pentru proprietăți medicinale concentrate, lăsați frunzele și florile de pătlagină să stea în apă pentru un timp mai îndelungat.

Acest ceai de pătlagină poate fi consumat de obicei de 2-3 ori pe zi, pentru a sprijini sănătatea sistemului respirator sau pentru a calma iritațiile gâtului. Asigurați-vă că nu sunteți alergic la pătlagină și consultați un specialist înainte de a începe consumul regulat, mai ales dacă aveți și alte afecțiuni sau urmați un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, din cauza conținutului ridicat de mucilagii, planta se pretează mai bine pentru macerare (la fel ca malva și nalba). Fierbeți 30-60 g de frunze într-un litru de apă, timp de un minut, apoi lăsați amestecul la macerat peste noapte. Se bea un litru în 24 de ore.

Infuzia sau maceratul se pot folosi și pentru uz extern, ca gargara, apa de gură, compresă sau irigare vaginală, în funcție de indicații.

Beneficii Recunoscute ale Ceaiului de Pătlagină

Pătlagina este renumită pentru efectele sale antiinflamatorii și antiinfecțioase în tratarea afecțiunilor respiratorii precum bronșita, gripa și răceala. De asemenea, este eficientă în tratarea mucoaselor gurii și laringelui. A fost recunoscută și pentru capacitatea sa de a ameliora disconfortul cutanat, inclusiv arsurile, zgârieturile și mușcăturile de insecte, precum și pentru îmbunătățirea aspectului pielii în cazurile de acnee juvenilă.

Avertisment

Nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează. Indiferent de situație, este crucial să vă informați medicul cu privire la medicamentele pe care le luați.

Cercetări asupra Pătlaginei

În anii 1980, au fost realizate studii clinice pe un număr de pacienți, confirmând eficacitatea plantei în tratarea bronșitei cronice. În Germania, un studiu efectuat pe 593 de pacienți cu infecții respiratorii acute a evidențiat o ameliorare semnificativă a simptomelor acestora.

Studiile dedicate pătlaginei au evidențiat unul dintre constituenții săi, mucilagiul. Deoarece calmează mucoasele aparatului respirator prin proprietățile sale antiinflamatorii și emoliente, mucilagiul contribuie la reducerea simptomelor pacienților. În plus, un studiu realizat pe șoareci infectați cu bacteria Streptococcus pneumoniae a arătat că unul dintre compușii din frunze a crescut rata de supraviețuire a animalelor cu 25%.

Combinări Recomandate pentru Ceaiul de Pătlagină

Ceaiul de pătlagină poate fi combinat cu alte plante pentru a obține diverse arome și beneficii complementare. Iată câteva combinații potențiale cu alte plante pentru ceaiul de pătlagină:

1. Mentă: Adăugarea frunzelor de mentă poate îmbunătăți gustul și poate oferi un plus de prospețime ceaiului de pătlagină. Mentă are, de asemenea, proprietăți benefice pentru tractul respirator.

2. Musetel: Combinarea cu mușețelul poate crea un ceai reconfortant, potrivit pentru relaxare și reducerea inflamațiilor. Acest amestec poate fi benefic pentru starea generală de bine.

3. Ghimbir: Adăugarea rădăcinii de ghimbir poate oferi ceaiului de pătlagină o notă picantă și poate intensifica efectele antiinflamatorii și de stimulare a sistemului imunitar.

4. Lemn-Dulce: Combinarea cu rădăcina de lemn-dulce poate adăuga o dulceață subtilă ceaiului, dar și proprietăți calmante și expectorante, fiind benefică pentru sănătatea respiratorie.

5. Echinacea: Cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar, în combinație cu pătlagina poate crea un ceai ideal pentru întărirea sistemului imunitar în sezonul rece.

Acestea sunt doar câteva idei de combinații. Puteți experimenta cu diverse plante în funcție de gusturi și de beneficiile pe care doriți să le obțineți din ceaiul de pătlagină.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate