Doza de cafea recomandată: Câtă cafea este sănătoasă?

 
doza zilinica de cafea recomandata
 

Cafeaua reprezinta una dintre cele mai iubite bauturi, fiind consumata cu placere de catre milioane de oameni in fiecare zi. Este extrem de populara atat pentru aroma care te incarca de energie, dar si datorita faptului ca are mai multe beneficii pentru sanatate. Chiar daca are mai multe beneficii pentru sanatate, este important sa stim cantitatea in care aceasta are beneficii pentru sanatate si sa incercam sa nu depasim aceasta cantitate, pentru a nu se produce efecte adverse in organismul  nostru.

Beneficiile pe care le are cafeaua pentru sanatate:  

Cafeaua este un produs cu un continut ridicat de antioxidanti, asa cum este acidul clorogenic, care protejeaza celulele impotriva daunelor datorate radicalilor liberi. Un consum moderat de cafea, a fost dovedit ca poate avea mai multe beneficii pentru sanatate: 

1. Cafeaua ajuta la stimularea sistemului nervos central: Cafeaua este bine cunoscuta pentru faptul ca ajuta la stimularea sistemului nervos central, ceea ce poate duce la imbunatatirea concentratiei si a vigilentei.

2. Cafeaua ne protejeaza de aparitia bolilor neurodegenerative: mai multe studii medicale au aratat ca o cantitate moderata de cafea care este consumata in fiecare zi ne protejeaza de aparitia unor boli neurodegenerative grave cum ar fi Alzheimer și Parkinson.

3. Cafeaua reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2: Cofeina, principalul component al cafelei, ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

4. Cafeaua prezinta efecte benefice pentru inima: S-a deovedit stiintific ca un consum moderat de cafea, ajuta la scaderea riscului de aparitie a unor boli de inima.

Efectele negative ale cafelei pentru sanatate:

Daca anterior am discutat de efectele pozitive ale cafelei pentru sanatate, trebuie sa dicutam si de despre efectele mai putin benefice ale acesteia. In cazul in care consumam in exces cafea, pot sa apara mai multe efecte negative pentru sanatate:

1. Insomnia. Un consum de cafea care depaseste doza zilnica recomandata poate duce la insomnie sau un somn de slaba calitate. De aceea nu este bine sa depasim doza recomandata si nici sa consumam cafea in a 2-a parte a zilei.

2. Aparitia tulburarilor digestive. In anumite cazuri cafeaua poate sa irite stomacul si poate provoca anumite probleme de natura gastrica.

3. Cresterea tensiunii arteriale. Cafeaua consumata in cantitati mai ridicate decat doza zilnica recomandata poate sa duca pe termen scurt la cresterea valorii tensiunii arteriale.

4. Aparitia dependentei de cafea. Un consum regulat si in exces de cafea poate duce la aparitia dependentei, din aceasta cauza eventuala renuntare in mod brusc la cafea poate duce la o stare de sevraj, care se manifesta prin oboseala si dureri de cap.

Cantitea de cafea care este sanatoasa pentru organism

Care este doza zilnica recomandata de cafea, astfel incat aceasta sa aiba beneficii pentru sanatate? Raspunsul la aceasta intrebare este ca aceasta doza variaza de la o persoana la alta, insa mai multe studii realizate in ultimele decenii au evidentiat faptul ca un consum optim de cafea este de 3-4 cesti pe zi. Aceasta cantitate de cafea reprezinta un consum sigur si care poate aduce beneficiile pentru sanatate enumerate anterior. Trebuie evitat un consum excesiv de cafea, pentru a nu avea efecte negative pentru sanatate.

Legatura dintre cafea si bolile cronice

Mai multe studii realizate au evidentiat existenta unei legaturi intre cafea si anumite boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, numite afectiuni hepatice si bolile de inima. Exista dovezi palpabile care evidentiaza faptul ca un consum moderat de cafea poate duce la reducerea riscului de aparitie a acestor boli.

Legatura dintre cafea si cancer

S-au realizat mai multe studii care au reusit sa evidentieze o anumita legatura intre cafea si cancer. Nu s-au descoperit legaturi intre consumul de cafea si apartia cancerului, din contra se pare ca un consum zilnic moderat de cafea, poate scadea riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.

In concluzie, un consum moderat de cafea poate aduce anumite beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea nu trebuie sa uitam ca fiecare dintre noi are o alta toleranta pentru cafea si cofeina si nu trebuie sa abuzam de acestea. Pentru persoanele cu anumite probleme medicale, care pot sa fie influentate de consumul de cafea, este bine sa se consulte un medic specialist inainte de a bea cafea. Dar cel mai important este sa nu uitam ca moderatia este cea mai buna pentru sanatatea noastra.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate