Ce investigații medicale ar trebui să faci după 50 de ani?

 
investigatii medicale
 

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul devine mai vulnerabil la boli. De aceea, este important să adoptăm un stil de viață sănătos pentru a preveni apariția problemelor de sănătate și pentru a ne menține o stare de bine pe tot parcursul vieții.

După vârsta de 50 de ani, este esențial să renunțăm la fumat, la consumul de alcool și la alimentele bogate în sare, zahăr sau grăsimi. De asemenea, este important să facem mișcare în mod regulat, de cel puțin 30 de minute pe zi, și să mergem periodic la medic pentru consultații și analize.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă la persoanele în vârstă, sedentare, supraponderale și cu o dietă dezechilibrată. Pentru a o controla, este recomandat un consult anual de cardiologie, monitorizarea tensiunii arteriale acasă, respectarea unui regim alimentar fără sare și administrarea medicamentelor recomandate de medic.

Hipertensiunea arterială afectează în egală măsură ambele sexe, însă osteoporoza, o afecțiune caracterizată prin scăderea densității osoase, este mai frecventă la femeile în vârstă. Aceasta crește riscul de fracturi, chiar și în urma unor lovituri ușoare sau a efectuării unor activități obișnuite, cum ar fi urcarea scărilor sau ridicarea obiectelor grele.

Osteoporoza este o afecțiune cronică care determină scăderea densității osoase și creșterea riscului de fracturi. Această afecțiune nu provoacă simptome decât în stadiu avansat, de aceea, pentru stabilirea unui diagnostic precoce și începerea din timp a tratamentului, este recomandată o consultație anuală la un medic reumatolog și efectuarea unei investigații specifice – osteodensitometria DEXA, care măsoară densitatea osoasă. Analiza DEXA este indicată ca investigație de screening și bărbaților de peste 70 de ani sau chiar mai devreme, dacă au factori de risc pentru fracturi de fragilitate.

O altă problemă serioasă cu care se pot confrunta persoanele în vârstă este vertijul, o stare de amețeală intensă, apărută brusc și însoțită de pierderea echilibrului. Această afecțiune poate fi provocată de multe afecțiuni frecvente la vârstnici, cum ar fi bolile cardiovasculare, oscilațiile tensiunii arteriale, diabetul zaharat și bolile neurologice. De aceea, este important un consult de specialitate și efectuarea unor investigații speciale, cum ar fi testele vestibulare.

Medicul neurolog este cel care va decide cum trebuie evaluat fiecare pacient în parte, în funcție de simptomele care pot însoți vertijul. De multe ori, specialistul va recomanda și o consultație oftalmologică, dacă pacientul se plânge și de tulburări de vedere. De asemenea, poate fi necesară și verificarea auzului sau un examen RMN sau CT, pentru a exclude eventuale tumori sau anomalii vasculare cerebrale. Neurologul poate diagnostica și alte afecțiuni severe care pot să apară la vârstnici, precum boala Parkinson, boala Alzheimer sau alte forme de demență, declinul cognitiv sau tulburările de vorbire.

Incontinența urinară este o problemă frecventă la persoanele în vârstă, în special la femeile care au avut mai multe nașteri naturale. Bărbații pot suferi de urinări frecvente și incontinență urinară dacă au adenom de prostată.

În fiecare an, la începutul lunii octombrie, sărbătorim Ziua internațională a persoanelor vârstnice, o zi importantă pentru a ne reaminti că îmbătrânirea este un proces natural, dar care poate fi asociat cu o serie de afecțiuni și probleme de sănătate.

Pentru a menține o stare de sănătate bună în anii de maturitate, este important să adoptăm un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, o stare de spirit pozitivă și relații sociale apropiate. De asemenea, este important să efectuăm controale medicale periodice, pentru a depista și trata din timp eventualele probleme de sănătate.

Pentru a le aminti celor dragi – părinților și bunicilor noștri – cât de importantă este sănătatea, putem face următoarele:

  • Le putem oferi sprijin și încurajare pentru a adopta un stil de viață sănătos.
  • Le putem sugera să efectueze controale medicale periodice.
  • Le putem petrece mai mult timp alături de ele, pentru a le oferi companie și suport emoțional.

Prin aceste gesturi simple, putem contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice și la prelungirea duratei lor de viață.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate