PSA: Testul care poate salva vieți

 
test PSA
 

Antigenul specific prostatic, cunoscut și ca PSA, poate furniza informații importante despre starea de sănătate a prostatei. În acest articol, vom explora cum anumite condiții pot afecta nivelul PSA și care este utilitatea analizei PSA în depistarea cancerului de prostată.

PSA este o proteină produsă de prostata în mod natural, sub influența hormonilor androgeni. Prostata este o glandă masculină de dimensiunea unei nuci, situată sub vezica urinară și înconjurând uretra. Aceasta are rolul de a secreta lichid seminal care susține și alimentează spermatozoizii.

Atât celulele sănătoase, cât și cele maligne din prostata produc PSA. Există mai multe afecțiuni care pot afecta producția acestei proteine, și de aceea, analiza PSA este utilizată ca un marker pentru monitorizarea sănătății prostatei.

Ce reprezintă testul PSA și care sunt valorile normale?

Testul antigenului specific prostatic, sau PSA, se realizează prin analiza sângelui. În general, un nivel crescut al PSA la bărbați poate indica un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare a Cancerului din SUA. Cu toate acestea, nu există o valoare standard considerată normală sau anormală pentru PSA în sânge. În trecut, se considera că un nivel de PSA egal sau mai mic de 4 ng/mL (nanograme per mililitru) era normal. Cu timpul, s-a descoperit că nivelul PSA nu reprezintă întotdeauna un indicator precis al stării prostatei. Există bărbați cu valori scăzute de antigen specific prostatic care pot avea cancer de prostată, în timp ce alții cu niveluri mai ridicate, cuprinse între 4 și 10 ng/mL, pot avea o prostată sănătoasă.

Ce factori influențează nivelul PSA

Valorile crescute ale antigenului specific prostatic (PSA) nu sunt neapărat indicative pentru cancerul de prostată. Există mai mulți factori care pot determina fluctuații ale nivelului PSA, inclusiv afecțiuni benigne (necanceroase). Acestea includ:

Înaintarea în vârstă: Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, nivelul PSA poate crește în mod natural.

Prostatita: Prostatita reprezintă o inflamație a prostatei, adesea cauzată de infecții bacteriene. Această afecțiune poate provoca creșteri temporare ale nivelului PSA și poate fi însoțită de disconfort sau durere.

Hiperplazia benignă de prostată (HBP): HBP este o creștere benignă a prostatei care poate determina urinări frecvente, în special în timpul nopții. Aceasta poate influența nivelul PSA.

Biopsie recentă de prostată: O biopsie recentă poate cauza o creștere temporară a PSA.

Ejacularea sau exercițiile fizice intense: Ejacularea sau activități fizice intense, cum ar fi ciclismul, desfășurate cu până la două zile înaintea testului PSA, pot provoca creșteri temporare ale nivelului PSA.

De asemenea, anumite medicamente pot influența nivelul PSA, determinând o scădere a concentrației acestei proteine în sânge. Aceste medicamente includ:

Finasterida și dutasterida, folosite în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată.
Antiinflamatoarele nesteroidiene.
Statinele.
Diureticele tiazidice, indicate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Utilitatea analizei PSA în screeningul cancerului de prostată

În trecut, testul pentru antigenul specific prostatic (PSA) era adesea recomandat bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani ca metodă de screening anual pentru detectarea cancerului de prostată. Cu toate acestea, în prezent, utilizarea acestui test în scopul depistării cancerului de prostată este subiect de controversă din mai multe motive.

Testul PSA poate identifica cancerele de prostată localizate în stadii incipiente. Cu toate acestea, mulți dintre acești tumori cresc atât de lent încât nu reprezintă, în cele din urmă, o amenințare pentru viața pacientului. Acest fenomen conduce la supradiagnosticare și la tratamente excesive, care pot implica potențiale complicații.

De asemenea, există studii care sugerează că efectuarea regulată a testului PSA nu contribuie semnificativ la creșterea ratei de supraviețuire a bărbaților cu cancer de prostată. Tumorile agresive sau cu dezvoltare rapidă pot să se răspândească în alte părți ale corpului înainte de a fi detectate. Cu toate acestea, alte cercetări susțin că screeningul cancerului de prostată ar putea reduce, într-o anumită măsură, rata de deces.

Testul PSA poate genera și rezultate fals pozitive. Atunci când nivelul antigenului specific prostatic este crescut, se recomandă de obicei efectuarea unei biopsii prostatice pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului de cancer. Cu toate acestea, numai aproximativ 25% dintre bărbații care sunt supuși unei biopsii de prostată din cauza unui nivel crescut al PSA sunt efectiv diagnosticați cu cancer de prostată. Rezultatele fals pozitive pot determina subiecții să se supună investigațiilor invazive care pot implica efecte secundare precum infecții, durere și sângerare. De asemenea, pot genera anxietate în rândul pacienților.

În comunitatea științifică, se desfășoară cercetări pentru îmbunătățirea analizei PSA, astfel încât să poată diferenția mai eficient problemele benigne de cele maligne, precum și cancerul cu dezvoltare lentă de cel cu dezvoltare rapidă, care poate fi letal. În plus, se investighează alți potențiali markeri biologici ai cancerului de prostată.

În România, cancerul de prostată este al doilea tip de cancer ca frecvență întâlnită la bărbați, situându-se după cancerul pulmonar, conform datelor furnizate de GLOBOCAN.

Când este indicată analiza PSA

Recomandarea pentru efectuarea analizei PSA în scopul screeningului cancerului de prostată este un subiect complex și individual, și majoritatea organizațiilor medicale sfătuiesc pacienții să discute această opțiune cu medicul lor pentru a înțelege mai bine riscurile și beneficiile asociate. Cu toate acestea, există câteva recomandări generale:

Pentru bărbații cu vârste cuprinse între 55 și 69 de ani, efectuarea testului PSA pentru depistarea cancerului de prostată este o decizie individuală. În această grupă de vârstă, este important să discutați cu medicul și să luați în considerare istoricul personal de sănătate.

Pentru bărbații în vârstă de 70 de ani și mai mult, analiza PSA de screening nu este de obicei recomandată, deoarece beneficiile pot fi limitate și pot apărea riscuri asociate cu tratamentele inutile.

Există specialiști care recomandă un început mai devreme al screeningului PSA, în special pentru anumite grupuri cu risc mai mare de cancer de prostată. Aceste categorii includ:

Bărbații care au rude de gradul întâi, cum ar fi tată sau frate, care au fost diagnosticați cu cancer de prostată.
Bărbații de culoare, deoarece aceștia au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată.
Bărbații care au mutații genetice specifice, cum ar fi ale genei BRCA2 (și într-o măsură mai mică, ale genei BRCA1), care afectează linia germinală.
În aceste cazuri, începerea testului PSA poate fi discutată începând cu vârsta de 40-45 de ani pentru o monitorizare mai atentă și o identificare precoce a eventualelor probleme de sănătate legate de prostată. Este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili ce este mai potrivit în funcție de circumstanțele individuale.

Pregătirea pentru Analiza PSA

Dacă medicul tău a recomandat efectuarea analizei PSA, este important să iei în considerare câteva aspecte esențiale pentru a obține rezultate precise. Iată ce trebuie să faci:

Informează-ți medicul despre medicamentele și suplimentele alimentare pe care le iei, fie că sunt eliberate cu sau fără prescripție medicală. Anumite tratamente pot influența nivelul antigenului specific prostatic și, în consecință, pot afecta corectitudinea rezultatului testului PSA.

Dacă medicul consideră că un medicament pe care îl iei ar putea afecta rezultatul testului PSA, s-ar putea să decidă să amâne testarea sau să te sfătuiască să întrerupi tratamentul cu câteva zile înainte de a efectua analiza.

Nivelul PSA poate fi influențat și de anumite activități. De exemplu, ciclismul, echitația, activitatea sexuală și ejacularea recentă pot crește temporar nivelul antigenului specific prostatic din sânge. Din acest motiv, se recomandă să eviți aceste activități cu cel puțin 48 de ore înainte de efectuarea analizei PSA, pentru a obține rezultate cât mai precise. Este important să discuți cu medicul tău cu privire la orice activități sau medicamente care ar putea afecta testul pentru a te asigura că urmezi instrucțiunile corecte pentru pregătirea acestuia.

Ce Se Întâmplă în Cazul unui Nivel Crescut de PSA

Dacă, în urma efectuării testului PSA, se constată că nivelul unui bărbat este crescut, există pași ulteriori de investigație. Iată ce se întâmplă:

Repetarea Testului PSA: Medicul va recomanda adesea repetarea testului PSA pentru a confirma rezultatele inițiale. Acest lucru ajută la excluziunea unor eventuale erori sau fluctuații temporare ale nivelului PSA.

Monitorizarea Continuă: Dacă nivelul PSA rămâne ridicat, medicul poate sugera teste periodice ale PSA și examinări rectale regulate (tușeu rectal) pentru a detecta eventuale modificări pe termen lung ale prostatei.

Investigarea Imagistică: Dacă nivelul PSA continuă să crească sau dacă examinarea rectală relevă o creștere a volumului prostatei, medicul poate recomanda investigații imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Aceste imagini pot oferi informații detaliate despre structura prostatei.

Biopsia de Prostată: În cazul unui nivel crescut de PSA și a unor semne clinice suspecte, medicul poate recomanda o biopsie de prostată. Aceasta implică prelevarea de țesut prostatic pentru examinare. Biopsia poate fi efectuată fie prin peretele rectului (biopsie transrectală), fie prin perineu (biopsie transperineală). Aceasta este procedura care oferă un diagnostic definitiv al cancerului de prostată sau poate exclude prezența lui.

Este important să consulți medicul pentru discuții detaliate și pentru a stabili pașii corecți în funcție de rezultatele testului PSA și de istoricul medical personal.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate