Remedii eficiente pentru cârceii la picioare

 
carcei la picioare
 

Cârceii reprezintă episoade dureroase de contracții musculare brusc apărute, cu o durată variabilă între câteva secunde și câteva minute. De regulă, acestea nu ridică motive de îngrijorare atunci când apar sporadic. Descoperă modalitățile de gestionare a cârceilor la nivelul piciorului și semnificația lor posibilă.

Fiecare dintre noi a resimțit, măcar o dată, intensitatea durerii declanșată de un cârcel la nivelul piciorului. Aceste spasme pot dura de la câteva secunde la câteva minute și apar mai des în zona arcului piciorului, a gambelor și în alte părți ale piciorului, inclusiv în mușchiul coapsei. După ce acestea dispar, este posibil să rămână o senzație dureroasă în zonă pentru câteva ore sau chiar zile.

Cârceii pot să apară indiferent dacă suntem activi pe parcursul zilei sau ne odihnim în timpul nopții. Cauzele lor sunt variate, de la încălțăminte nepotrivit de strâmtă până la diverse afecțiuni medicale. Din fericire, există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a diminua rapid durerea severă asociată acestor episoade.

Ce reprezintă cârceii și care sunt cauzele lor

Cârceii, denumiți și sub numele de crampe musculare, constituie contracții involuntare ale mușchilor unuia sau mai multor membri inferiori, conform definiției furnizate de experții de la Mayo Clinic. Aceste episoade survin brusc și se caracterizează prin rigiditate și durere. Intensitatea crampelor musculare variază de la ușoară la severă și poate limita sau bloca mișcarea.

De regulă, apariția cârceilor la nivelul picioarelor nu generează alarmă atunci când se manifestă sporadic. Totuși, devine necesar să se cerceteze și să se trateze cauza lor în cazul în care devin o prezență frecventă, determină disconfort semnificativ sau conduc la manifestări precum umflarea picioarelor, înroșirea sau alte modificări ale pielii.

Originea cârceilor poate fi variată și cuprinde următoarele aspecte:

Dezechilibrele electrolitice: Nivelele scăzute de potasiu, calciu sau magneziu în organism pot contribui la apariția cârceilor.
Suprasolicitarea musculară: Activitățile fizice intense sau prelungite pot genera crampă musculară.
Deshidratarea: O hidratare insuficientă poate provoca dezechilibre electrolitice în corp și poate favoriza apariția cârceilor.
Poziții vicioase: Adoptarea unei poziții incorecte la birou sau în timpul altor activități poate produce contracții musculare dureroase.
Încălțăminte prea strâmtă: Purtarea de încălțăminte care strânge piciorul poate afecta circulația sângelui și poate restricționa mișcările, ceea ce poate duce la crampe musculare.
Sarcina: Greutatea suplimentară din timpul sarcinii exercită o presiune asupra mușchilor picioarelor, făcându-i mai predispuși la cârcei.
Vârsta înaintată: Odată cu înaintarea în vârstă, masa musculară scade, iar mușchii devin mai susceptibili la apariția cârceilor.
Excesul de greutate: Persoanele supraponderale sau obeze se confruntă mai des cu cârcei.
Medicamente: Unele medicamente pot avea ca efect secundar apariția cârceilor, cum ar fi statinele, diureticele, medicamentele pentru astm care conțin albuterol sau terbutalină, medicamentele antihipertensive și anumite tratamente pentru osteoporoză, boala Alzheimer și Parkinson.
Problemele de circulație sanguină: Îngustarea arterelor care transportă sânge la nivelul picioarelor poate declanșa crampă musculară în timpul activităților fizice.
Compresia nervoasă: Presiunea asupra nervilor din coloana vertebrală poate, de asemenea, să provoace crampe la nivelul picioarelor.
Anumite afecțiuni: Boli precum diabetul, boala arterială periferică sau bolile hepatice pot crește riscul apariției cârceilor.

Cum să gestionezi un cârcel la nivelul piciorului

Atunci când te confrunți cu un cârcel, există câteva metode imediate pe care le poți încerca pentru a reduce durata și severitatea acestuia. Iată ce poți face pentru a gestiona un cârcel la nivelul piciorului:

Stretching (întindere): Un remediu simplu și eficient constă în a ridica călcâiul de pe sol și a menține poziția câteva secunde, susținându-te doar pe degete. De asemenea, poți încerca să ții piciorul drept și să tragi vârfurile degetelor spre tibie pentru a întinde mușchii.

Masaj: Un masaj ușor aplicat în zona afectată poate ajuta la relaxarea mușchiului contractat și la reducerea durerii.

Comprese calde: Aplicarea căldurii pe zona afectată poate contribui la relaxarea mușchilor și la ameliorarea durerii.

Pentru a preveni cârceii la picioare, iată câteva măsuri pe care le poți lua:

  1. Asigură-te că bei suficientă apă, deoarece deshidratarea poate crește riscul apariției cârceilor.
  2. Adaugă în alimentația ta alimente bogate în potasiu, calciu și magneziu, în cazul în care un deficit de minerale este o cauză a crampelor musculare.
  3. Evită statul prelungit într-o poziție nepotrivită sau incomodă, care poate duce la apariția cârceilor.
  4. Selectează cu grijă încălțămintea pentru a te asigura că este confortabilă și potrivită pentru activitățile pe care le desfășori. Dacă experimentezi frecvent cârcei, este posibil să ai beneficii de pe urma branțurilor ortopedice, talonetelor sau susținătorilor plantari.
  5. Reglează intensitatea exercițiilor fizice pentru a preveni suprasolicitarea musculară.
Cum să faci față cârceilor nocturni

Cârceii sunt deseori o problemă care se manifestă noaptea, în timpul somnului. Conform statisticilor publicate de Cleveland Clinic, aproximativ 3 din 4 cazuri de crampe musculare la picioare au loc pe timp de noapte.

Riscul de a suferi cârcei nocturni crește odată cu înaintarea în vârstă. Aproximativ 33% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani experimentează cel puțin un cârcel pe lună în timpul nopții. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, predispuse la crampe musculare pe timp de noapte. În plus, insuficiența renală și problemele de circulație sanguină pot fi cauze ale cârceilor care survin pe timp de noapte.

În cazul în care te confrunți cu cârcei nocturni, pe lângă tehnicile de stretching și masaj menționate anterior, poți încerca să te ridici din pat și să faci câțiva pași prin cameră, scuturând ușor piciorul afectat. Mersul pe călcâie reprezintă o altă modalitate de a ameliora durerea asociată cu cârceii.

Dacă crampelor musculare la picioare le afectează în mod regulat somnul și calitatea vieții tale, este recomandabil să discuți cu medicul despre posibilitatea de a utiliza medicamente, cum ar fi relaxantele musculare, pentru a diminua frecvența și severitatea cârceilor.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate