Semnele și simptomele deficienței de vitamina B6

 
vitamina B6
 

Deficiența de vitamina B6 poate conduce la o gamă variată de simptome, iar asigurarea unei aporturi constante din alimente este esențială pentru evitarea acestora. Această vitamină face parte din complexul de vitamine B, cu rol crucial în menținerea funcționării optime a organismului. Află în continuare cum poți recunoaște semnele deficienței de vitamina B6.

Deficitul de vitamina B6 este mai des întâlnit în rândul persoanelor cu afecțiuni hepatice, renale, digestive sau autoimune. De asemenea, există un risc crescut de dezvoltare a deficienței la fumători, persoanele cu obezitate, indivizii dependenți de alcool și femeile însărcinate. Îngrijirea atentă a aportului de vitamina B6 poate ajuta la prevenirea acestor probleme de sănătate.

Semne ale deficientei și Importanța Vitaminei B6

Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este un nutriment esențial prezent într-o gamă diversificată de alimente, fie de origine animală, fie vegetală, conform Healthline. Producătorii o adaugă adesea în alimente fortificate, precum cerealele pentru micul dejun sau batoanele nutritive.

Această vitamină joacă un rol crucial în peste 150 de reacții enzimatice din organism, ajutându-te să procesezi eficient proteinele, grăsimile și carbohidrații pe care îi consumi. În plus, este strâns legată de funcțiile sistemului nervos și imunitar.

Piridoxina este renumită pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, ceea ce o face esențială în prevenirea afecțiunilor cronice, precum bolile de inimă și cancerul. Află mai multe despre semnele și beneficiile vitaminei B6 pentru sănătatea ta.

Epuizare și Slăbiciune din Cauza Deficienței de Vitamina B6

Deficitul de vitamina B6 în organism poate duce la o senzație de oboseală și la scăderea nivelului de energie. Vitamina B6 joacă un rol vital în producția hemoglobinei, proteina prezentă în celulele roșii ale sângelui, care asigură transportul oxigenului în corp. Atunci când celulele tale nu primesc suficient oxigen din cauza scăderii nivelurilor de hemoglobină, poate să se instaleze anemia. Această condiție medicală poate cauza stări de oboseală persistentă și un nivel redus de energie.

Fluctuații ale Stării de Bine și Semnificația Lor în Deficiența de Vitamina B6

Schimbările de dispoziție reprezintă unul dintre semnele evidente ale deficienței de vitamina B6. Această lipsă a vitaminei poate afecta considerabil starea ta de spirit, crescând riscul de a dezvolta afecțiuni precum depresia, anxietatea, iritabilitatea și disconfortul fizic. Vitamina B6 deține un rol crucial în producerea unor neurotransmițători importanți, precum serotonina și acidul gamma-aminobutiric (GABA). Menținerea unor niveluri adecvate ale acestor substanțe neurotransmițătoare poate contribui la reducerea riscului de anxietate și depresie. În cazul în care deficiența de vitamina B6 atinge un stadiu sever, pot să apară chiar convulsii.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că serotonina are un impact semnificativ asupra modului în care creierul procesează informațiile negative, fiind inclusă în majoritatea medicamentelor antidepresive.

Limbă lucioasa și dureroasă

Insuficiența de vitamina B6 poate duce la apariția glositei, o afecțiune în care limba devine dureroasă, lucioasă, și poate inflama sau înroși. Aspectul lucios și neted al limbii apare din cauza pierderii papilelor, acele mici umflături de pe suprafața limbii. Glosita poate provoca dificultăți la mestecare, înghițire și vorbire.

Iritații cutanate

Unul dintre semnele care pot apărea în cazul deficienței de vitamina B6 este dermatita seboreică, o afecțiune care se manifestă prin erupții cutanate de culoare roșie și mâncărimi. Vitamina B6 are un rol esențial în sinteza colagenului, necesar pentru menținerea unei pielii sănătoase. Această afecțiune se caracterizează prin aspectul uleios al pielii, însoțit de umflături sau pete albe, care pot apărea în special pe scalp, față, gât și zona superioară a pieptului.

Amorțeală la mâini, picioare și degete

Dacă experimentezi senzații de furnicături și amorțeală în zone precum mâini, picioare și degete, este posibil să te confrunți cu o afecțiune a sistemului nervos periferic, cunoscută sub numele de neuropatie periferică. Carenta de vitamina B6 poate contribui la declanșarea acestei afecțiuni, deoarece joacă un rol esențial în menținerea sănătății nervilor, conform informațiilor de pe WebMD.

Nivele crescute de homocisteină

Homocisteina este un compus rezidual care se formează în timpul procesului de digestie a proteinelor. Deficiența de vitamina B6, acid folic (vitamina B9) și vitamina B12 poate duce la creșterea anormală a nivelului de homocisteină în sânge. Aceste vitamine B sunt esențiale în reglarea concentrației de homocisteină.

Buze crăpate și dureroase

Buzele crăpate și dureroase pot semnala o deficiență de vitamina B6. Cheiloza, o afecțiune caracterizată prin buze inflamate, dureroase, de culoare roșie și colțuri crăpate la gură, poate fi asociată cu insuficiența de vitamina B6. Leziunile buzelor pot deveni sângerande și predispuse la infecții. Din cauza disconfortului, pot apărea dificultăți în mâncare.

Slăbirea sistemului imunitar

Carenta de vitamina B6 poate afecta negativ sistemul imunitar, reducând producția de anticorpi esențiali în lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, poate duce la o scădere a numărului de globule albe din sânge, inclusiv a celulelor T care reglează răspunsul imunitar și ajută organismul să combată agenții patogeni în mod eficient.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate