Slăbit sănătos: cum să pierzi în greutate fără a-ți pune sănătatea în pericol

 
slabit sanatos
 

Obținerea unei scăderi rapide în greutate poate aduce o satisfacție imediată, dar poate pune în pericol starea de sănătate pe termen lung. Mai mult decât atât, deseori această abordare duce la ceea ce se numește efectul yo-yo, în care kilogramele pierdute în urma unei diete revin rapid. Înțelege ce înseamnă o abordare sănătoasă pentru slăbit și în ce ritm ar trebui să scapi de excesul de greutate.

Dacă ai început recent o dietă sau ai redus drastic aportul caloric din alimentație și resimți o anumită nerăbdare pentru a vedea rezultate rapide, este esențial să înțelegi și consecințele negative potențiale ale slăbirii rapide.

Desigur, o pierdere semnificativă în greutate obținută într-un timp scurt poate genera o recompensă imediată și să te inspire să continui cu eforturile tale. Totuși, trebuie să ții cont că slăbirea rapidă nu reprezintă întotdeauna cea mai bună abordare atunci când vine vorba despre sănătatea ta pe termen lung.

Ce Efecte Are Slăbirea Rapidă

Cu multe dintre dietele de slăbire, poți experimenta o scădere semnificativă în greutate, mai ales la începutul acestora. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că slăbirea rapidă este o opțiune sănătoasă sau că îți vei menține noul nivel de greutate pe termen lung. Slăbirea rapidă poate avea o serie de consecințe negative asupra organismului, printre care se numără:

Reducerea Masei Musculare: Slăbirea rapidă poate duce la pierderea în greutate sub forma masei musculare, ceea ce poate avea efecte adverse asupra sănătății.

Încetinirea Metabolismului: Un alt efect negativ al slăbirii rapide este încetinirea metabolismului, ceea ce face mai dificilă menținerea greutății în viitor.

Carențe Nutriționale: Dietele foarte restrictive pot să nu furnizeze organismului toți nutrienții esențiali, ducând la apariția carențelor nutriționale.

Efectul Yo-Yo: Unul dintre cele mai frecvente efecte ale slăbirii rapide este apariția efectului yo-yo, caracterizat de un câștig rapid în greutate după terminarea dietei.

Este important să ai grijă la modul în care abordezi procesul de slăbire și să optezi pentru o abordare echilibrată și sănătoasă pentru a-ți atinge obiectivele de greutate într-un mod sustenabil și benefic pentru sănătatea ta pe termen lung.


Durata unui Proces de Slăbire Sănătoasă

Metodele rapide de slăbit, care implică diete severe și restricții calorice drastice, nu sunt recomandate de specialiști. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, persoanele care pierd în greutate treptat și constant, cu un ritm de aproximativ 0,5 până la un kilogram pe săptămână sau 2-4 kilograme pe lună, au mai multe șanse să-și mențină greutatea în timp.

Studiile medicale au arătat că aproximativ 3.500 de calorii echivalează cu o pierdere de greutate de aproximativ 500 de grame de grăsime. Pentru a atinge obiectivul de a slăbi 500 de grame pe săptămână, este necesar să reduci aportul caloric cu 500-1.000 de calorii mai puțin pe zi decât necesarul tău caloric. În medie, o femeie are nevoie de 1.600-2.400 de calorii zilnic, în timp ce un bărbat necesită între 2.000 și 3.000 de calorii pe zi. Poți atinge acest obiectiv prin scăderea aportului caloric din alimentație și, de asemenea, prin implicarea în activități fizice regulat.

Ce Înseamnă Slăbire Sănătoasă

Potrivit medicilor de la Mayo Clinic, cea mai eficientă soluție pentru pierderea în greutate într-un mod sănătos constă în controlul aportului de calorii din alimentație și în creșterea nivelului de activitate fizică. Un proces de slăbire sănătos și pe termen lung necesită implementarea unor schimbări durabile în obiceiurile alimentare și stilul de viață.

Cum poți reuși să aduci aceste schimbări pe termen lung? Există mai multe strategii eficiente care te pot ajuta să atingi o greutate sănătoasă și să dezvolți obiceiuri sănătoase pe termen lung, conform indicațiilor Mayo Clinic. Iată câteva dintre ele:

Asigură-ți Pregătirea pentru Slăbirea Sănătoasă

Un proces de slăbire sănătoasă, care să aducă rezultate pe termen lung, necesită dedicare și răbdare. Dacă ai decis să îți propui să scapi de kilogramele în plus, este important să te asiguri că ești pregătit să faci schimbări permanente în obiceiurile tale alimentare și în stilul tău de viață. Pentru a evalua nivelul tău de pregătire, ia în considerare următoarele întrebări:

  • Te simți suficient de motivat pentru a începe acest proces de slăbire?
  • Ai abilitatea de a te concentra asupra acestui obiectiv, fără a fi distras de alte preocupări?
  • Folosești mâncarea ca un mod de a face față stresului? Ești pregătit să înveți sau să utilizezi alte strategii pentru a gestiona stresul?
  • Ai nevoie de sprijin, fie din partea prietenilor, fie din partea profesioniștilor, pentru a face față stresului și a-ți atinge obiectivele?
  • Ești deschis la schimbarea obiceiurilor alimentare?
  • Ești pregătit să faci modificări în ceea ce privește activitatea fizică?
  • Ai timp disponibil pentru a investi în aceste schimbări importante în viața ta?

Odată ce te simți pregătit și răspunsurile la aceste întrebări indică o deschidere pentru schimbare, vei fi mai bine pregătit să îți stabilești obiective realiste, să le urmărești cu consecvență și să-ți transformi cu succes obiceiurile.

Găsește Motivația Interioară și Sprijinul Potrivit

Pentru a te menține motivat și concentrat asupra obiectivelor tale de slăbire, poți începe prin a-ți crea o listă cu lucrurile care au o semnificație specială pentru tine. Acestea pot fi atât obiective concrete, cum ar fi o vacanță planificată în viitor sau o îmbunătățire a stării generale de sănătate, cât și scopuri mai largi și personale. După ce ai această listă, explorează modalitățile prin care poți apela la motivația ta interioară atunci când simți că treci prin momente de tentație sau de încurajare. De exemplu, lipește mesaje motivaționale pe ușa frigiderului sau în locuri vizibile în casă.

În plus, sprijinul unei persoane apropiate poate avea un impact pozitiv asupra procesului tău de slăbire sănătoasă. Alege oameni care să fie receptivi la preocupările și emoțiile tale și care să te susțină cu o atitudine pozitivă, fără a-ți sabota eforturile. Împreună, puteți crea meniuri sănătoase, vă puteți susține reciproc și puteți explora un stil de viață mai sănătos.

Stabilește-ți Obiective Realiste pentru un Proces de Slăbire Sănătoasă

Multe dintre dietele la modă promit rezultate spectaculoase într-un timp foarte scurt, dar nu ar trebui să urmărești slăbirea rapidă ca obiectiv principal. Pentru a obține rezultate durabile și sănătoase, este recomandat să începi cu un obiectiv realist, care constă în a pierde cel puțin 5% din greutatea ta curentă, cel puțin în prima fază. Spre exemplu, dacă ai o greutate de 82 de kilograme, un obiectiv realist ar fi să-ți propui să slăbești 4 kilograme. Chiar și o scădere mai mică în greutate poate avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de boli cronice, precum cele cardiovasculare sau diabetul de tip 2.

Pentru a deveni mai activ din punct de vedere fizic, este util să-ți stabilești obiective clare și realizabile. Poți, de exemplu, să-ți propui să faci o plimbare de 30 de minute în fiecare zi sau să parcurgi o anumită distanță cu bicicleta. Aceste obiective concrete te pot ajuta să-ți menții motivația și să te îndrepți cu succes către un proces de slăbire sănătos.

Schimbă-ți Perspectiva și Adoptă un Stil de Viață Sănătos

Pentru a-ți menține greutatea pe termen lung, este esențial să transformi obiceiurile sănătoase într-un mod de viață. Primul pas în această direcție este să examinezi atent rutina ta zilnică. Identifică obiceiurile alimentare nesănătoase, evaluează nivelul obișnuit de activitate fizică și elaborează o strategie pentru a începe un proces de slăbire sănătos.

Este important să înțelegi că nu vei putea întotdeauna să urmezi planul stabilit în mod perfect. Cu toate acestea, este crucial să nu renunți definitiv, ci să încerci din nou în ziua următoare. Adoptarea unui stil de viață sănătos presupune numeroase schimbări, iar acestea nu se vor produce peste noapte. Cu perseverență și determinare, rezultatele vor merita cu siguranță efortul depus.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate