Top băuturi de evitat în perioadele caniculare
 
canicula
 

În timpul caniculei, este important să consumi băuturi care te hidratează eficient și să eviți cele care pot duce la deshidratare sau alte efecte nedorite. Aici sunt câteva tipuri de băuturi pe care ar trebui să le eviți în perioadele de căldură intensă:

Băuturi cu conținut ridicat de zahăr: Băuturile carbogazoase, sucurile îndulcite și băuturile energizante conțin cantități mari de zahăr, care pot duce la deshidratare prin creșterea nevoii de apă în organism pentru a procesa zahărul în exces. De asemenea, aceste băuturi pot duce la creșterea nivelului de insulină și fluctuații bruste ale nivelului de zahăr din sânge.

Băuturi alcoolice: Alcoolul are efect diuretic, ceea ce înseamnă că te poate deshidrata mai rapid prin stimularea eliminării excesive de apă din organism. Consumul de alcool în timpul caniculei poate crește riscul de deshidratare și poate afecta capacitatea organismului de a regla temperatura.

Băuturi cu conținut ridicat de cafeină: Cafeina are, de asemenea, efect diuretic, ceea ce înseamnă că poate contribui la deshidratare. Băuturile precum cafeaua, ceaiul negru și băuturile energizante ar trebui consumate cu moderație în timpul perioadelor de căldură intensă.

Băuturi cu nivel ridicat de sodiu: Băuturile îmbuteliate sau produsele din comerț care conțin niveluri ridicate de sodiu pot agrava deshidratarea, deoarece sodiul poate determina corpul să rețină mai multă apă, ceea ce duce la o balanță hidrică dezechilibrată.

Ce ar trebui să bei în timpul caniculei:

Apă: Apa este cea mai bună opțiune pentru hidratare. Bea apă în mod regulat pe parcursul zilei pentru a-ți menține nivelul de hidratare optim.

Apă de cocos: Apa de cocos conține electroliți naturali și poate fi o alternativă bună pentru hidratare, în special dacă ai pierdut săruri minerale prin transpirație.

Infuzii de plante: Infuziile de plante fără cofeină, cum ar fi menta sau mușețelul, pot fi o modalitate plăcută de a te hidrata fără a consuma zahăr sau cafeină în exces.

Apă cu felii de fructe: Adăugarea unor felii de fructe cum ar fi lămâia, lime-ul sau căpșunele în apă poate oferi o aromă plăcută și o ușoară îmbunătățire a conținutului de vitamine.

Suc de fructe diluat: Dacă dorești să bei sucuri, alege sucuri naturale de fructe și diluează-le cu apă pentru a reduce conținutul de zahăr.

În general, fii atent la semnele de deshidratare, cum ar fi setea excesivă, urina închisă la culoare și senzația de amețeală. Asigură-te că bei suficiente lichide pentru a-ți menține corpul hidratat și sănătos în timpul perioadelor de căldură intensă.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate