TSH scăzut: ce înseamnă și ce boli poate indica

 
tsh scazut
 

Testul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) evaluează concentrația de TSH din sânge pentru a evalua funcționarea glandei tiroide a unei persoane.

Rezultatele acestui test ajută medicii să identifice tulburările tiroidei, precum hipotiroidismul și hipertiroidismul.

TSH este produs de hipofiză, cunoscută și sub numele de glanda pituitară, și acționează ca un stimulator pentru tiroidă. Glanda tiroidă, aflată în regiunea gâtului și cu o formă de fluture, sintetizează hormoni care reglează multiple funcții ale organismului, cum ar fi metabolismul, ritmul cardiac și temperatura corpului.

Intervalul normal pentru valorile de TSH depinde de vârsta persoanei și de starea de sarcină. De obicei, aceste valori au tendința de a crește odată cu înaintarea în vârstă. Studiile nu au identificat diferențe semnificative între nivelurile de TSH ale bărbaților și ale femeilor.

Cu toate acestea, în general, medicii consideră că nivelurile normale de TSH se situează între 0,4 și 4,0 miliunități pe litru (mU/l).

Ce este hormonul de stimulare a tiroidei (TSH)

TSH este un hormon care acționează ca un intermediar pentru tiroidă. Acesta este secretat de glanda pituitară, o mică glandă aflată în baza creierului, și își asumă rolul de a stimula tiroida pentru producerea mai multor hormoni tiroidieni.

Cum se modifică nivelul TSH

Nivelele de TSH pot părea contraintuitive. Un nivel crescut de TSH indică faptul că tiroida funcționează suboptimal (hipotiroidism sau tiroida "leneșă"), în timp ce un nivel scăzut de TSH indică o activitate excesivă a tiroidei (hipertiroidism).

TSH este complet diferit de hormonii tiroidei, care includ:

 • T3 (triiodotironina)
 • T4 (tiroxină)

Acești hormoni tiroidei au rolul de a regla diverse procese în organism. De exemplu, ei contribuie la metabolism, mențin ritmul cardiac și controlează multe alte funcții ale organismului.

Atunci când nivelurile hormonilor tiroidei sunt scăzute, glanda pituitară eliberează mai mult TSH, semnaland tiroida să producă mai mulți hormoni tiroidieni. În cazul nivelurilor mari de hormoni tiroidieni, glanda pituitară eliberează mai puțin TSH, indicând tiroida să reducă producția. De aceea, un nivel scăzut de TSH indică o tiroidă hiperactivă, în timp ce un nivel ridicat de TSH semnalează o tiroidă subactivă.

Valori normale ale TSH

Conform experților, intervalul oficial considerat normal pentru TSH se situează între 0,4 mU/L și 4,0 mU/L. Cu toate acestea, nivelul de TSH poate fi influențat de mulți factori invariabili care definesc ceea ce este "normal" pentru o persoană. Mai exact, nivelul de TSH poate varia în funcție de sexul sau vârsta biologică a individului, precum și de fluctuațiile sezoniere regulate.

Unii specialiști susțin că limita superioară a unui TSH considerat normal ar trebui să fie mai mică, în jur de 2,5 mU/L. Acest argument se bazează pe faptul că majoritatea adulților sănătoși, fără afecțiuni tiroidiene, au valori de TSH situate între 0,45 și 4,12 mU/L, mai ales în cazul femeilor mai tinere.

Cu toate acestea, există situații în care anumite persoane pot prezenta simptome specifice, chiar dacă nivelul de TSH este în limitele normale. În aceste cazuri, se recomandă discuția cu un medic. Chiar și atunci când TSH este "normal", el poate fi considerat anormal pentru anumiți indivizi.

TSH scăzut – semne și simptome

Un nivel scăzut de TSH indică prezența hipertiroidismului, o afecțiune cunoscută și sub numele de tiroidă hiperactivă. Atunci când glanda tiroidă eliberează cantități prea mari de hormoni tiroidieni, glanda pituitară produce niveluri scăzute de TSH.

Semnele și simptomele hipertiroidismului pot include:

 • Ritm cardiac neregulat sau rapid
 • Slăbiciune musculară
 • Nervozitate sau iritabilitate
 • Tulburări de somn
 • Mișcări intestinale frecvente sau diaree
 • Pierdere în greutate
 • Schimbări ale dispoziției
TSH scăzut – cauze și afecțiuni corelate

Un nivel scăzut de TSH dezvăluie adesea prezența unor niveluri crescute de hormoni tiroidieni. Atunci când TSH este sub 0,4 mU/L, acest lucru indică hipertiroidism, o afecțiune caracterizată de o activitate excesivă a tiroidei. În acest caz, tiroida produce cantități excesive de hormoni tiroidieni.

TSH scăzut la persoanele fără o afecțiune tiroidiană cunoscută

Un nivel scăzut de TSH este cel mai frecvent asociat cu hipertiroidismul. Acest lucru poate avea o varietate de cauze, printre care boli autoimune, apariția nodulilor toxici în glanda tiroidă sau mărirea acesteia (gusa).

Un TSH scăzut poate să apară și în timpul unei sarcini normale, deoarece hormonii tiroidieni sunt influențați de gonadotropina corionică umană (hCG), un hormon produs de placenta în timpul sarcinii.

În cazuri mai rare, un TSH scăzut poate fi rezultatul disfuncției glandei hipofize, ceea ce poate duce la niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în sânge - o afecțiune cunoscută sub numele de hipotiroidism central. Aceasta reprezintă o excepție de la regulă, deoarece în general hipotiroidismul este asociat cu niveluri ridicate de TSH.

Hipotiroidismul central este mai puțin obișnuit și de obicei este asociat cu deficiențe ale altor hormoni hipofizari, care pot duce la o serie de alte simptome.

TSH scăzut la persoanele cu afecțiuni tiroidiene

La persoanele care urmează tratament pentru hipotiroidism, un nivel scăzut de TSH poate fi cauzat de:

 • Supradozajul în cazul terapiei de substituție a hormonilor tiroidieni
 • Interacțiuni care pot duce la o absorbție crescută sau la o activitate sporită a hormonilor, chiar dacă doza de medicamente este corectă
 • Hipotiroidism central

În cazul persoanelor aflate în tratament pentru hipertiroidism, un nivel scăzut de TSH indică adesea necesitatea unui tratament suplimentar pentru a reduce nivelul hormonilor tiroidieni.

De asemenea, ar putea fi necesară monitorizarea persoanei respective pentru a se asigura că nivelurile hormonilor tiroidieni revin la valorile normale. Aceasta se aplică de obicei persoanelor cu tiroidită temporară indusă de sarcină sau celor care urmează tratament cu chimioterapie.

TSH scăzut - Opțiuni de tratament

Tratamentele pentru hipertiroidism se concentrează pe reducerea nivelurilor de hormoni tiroidieni pentru a preveni complicațiile de sănătate pe termen lung.

De exemplu, medicul poate prescrie beta-blocante și medicamente antitiroidiene.

Un alt tratament eficient implică terapia cu iod radioactiv. Acest lucru presupune administrarea unei capsule sau a unui lichid care conține iod radioactiv, care distrug celulele care produc hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție, deoarece persoanele care primesc iod radioactiv pot dezvolta hipotiroidism în viitor.

Îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide, cunoscută sub numele de tiroidectomie, poate trata hipertiroidismul sever. Această procedură este de obicei rezervată persoanelor care nu pot lua medicamente.

 

 

 

 

 

© Copyright Minutul de Sanatate